Közel négy éve húzódó jogvita zárult le egy fás-tavi nagyponty ügyében

Egyszersmind elgondolkodtató és tanulságos ügy végére került pont az elmúlt napokban azzal a törvényszéki ítélettel, amely Szövetségünk javára döntött el egy 2017 tavasza óta húzódó jogvitát. Ennek alapját egy 2017. április 11-én a Fás-tavon fogott 6,64 kilogramm súlyú ponty adta, amely a KHESZ helyi horgászrendjében meghatározott 6 kilogrammos kíméleti súlyhatár ellenére nem került visszahelyezésre a vízbe, hanem egy autó utasterében kötött ki.

A hivatalos tényfeltárás szerint a fentnevezett időpontban Szövetségünk halőre távcsővel pásztázva a vízterületet figyelmes lett egy nagyobb testű ponty fogására, amelyet fogója, illetve annak halat megszákoló horgásztársa merítőstül bevittek a parton álló lakókocsi és személyautó közé, majd azt a földre helyezték. Amikor 10 perc múlva sem került vissza a hal a vízbe, feltételezhetővé vált, hogy a horgászoknak nincs szándékukban visszaengedni a halat.

Halőrünk értesítette a közelben tartózkodó kollégát, akinek érkezéséig továbbra is szemmel tartotta a területet. A halat megmerítő horgásztárs eközben elővett egy zsákot és abba téve a halat, azt a kocsiba helyezte.

Halőreink a helyszínre érkezve megkezdték a halőri intézkedést, melynek során a gépkocsi ülése alá rejtett rafiazsákból előkerült a fogási naplóba be nem jegyzett, a kíméleti súlyhatárnál nagyobbak bizonyuló tükörponty.

A halat kifogó horgász állítása szerint a 6,64 kilogramm súlyú, 63 cm hosszú, fűre letett pontyot visszaengedése előtt le akarta fényképezni, ezért azt magára hagyta és elment a fényképezőgépéért a lakókocsijához. Eközben a hal kiemelésében segédkező horgásztársa – kihasználva az alkalmat – az ő tudta nélkül a pontyot egy zsákban a saját autójába tette. Mindezt a történést a horgásztárs elvállalta, megerősítette.

Szövetségünk 2017. június 25-én hozott 515/2017. számú határozatával megállapította, hogy a halat kifogó horgász megsértette a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII- 29.) VM rendelet (R.) foglaltakat, valamint a KHESZ IV/9. pontját, ezért vele szemben két évre területi jegy váltásának tilalmát írta elő a Szövetség hasznosításába tartozó halgazdálkodási vízterületeken. A másodfokon eljárt vezetőség 908/2017. számú határozatával a fegyelmi büntetést egy évre mérsékelte.

A horgász ezt a határozatot peres úton megtámadta, ami egy több mint három és fél évig tartó bírósági jogvitát eredményezett, amelyet végül 2021. februárjában Szövetségünk javára döntött el a törvényszéki ítélet.

A sajnálatosan rengeteg időt és munkaenergiát felemésztő ügy kapcsán különösképpen elszomorító, hogy a mind jogszabályi, mind etikai vonatkozásban is egyértelműen sérelmesen viselkedő fél a jogvita időszakában a vízparton – a horgászoktól érkezett visszajelzések alapján – a Szövetséget és annak munkatársait, nehezen minősíthető magatartást tanúsítva, többszöri alkalommal rosszszínben tűntette fel.

Az ügy további tanulsága, hogy a KHESZ Helyi Horgászrendjében a felső méretkorlátozással védett, azaz a kíméleti felső határt elérő vagy meghaladó, termetes halak megfogása esetén törekedni kell azok azonnali visszahelyezésére. A visszaengedés előtt történő fotózás csak úgy megengedett, hogy az ahhoz szükséges telefon, vagy fényképezőgép a lehető leghamarabb elérhető közelségben legyen a képek mihamarabbi elkészítése érekében.

A MOHOSZ által a közelmúltban aktualizált Országos Horgászrend VI. fejezetének (Horgászetikai előírások) 60. pontja szerint: „A horgászfotók elkészítésekor ügyelni kell arra, hogy esztétikus, a hal megbecsülését is kifejező fényképek készüljenek el. A helyes fotón a háttér a víz és a vízpart természeti környezete, ahol belógó, szétdobált felszerelés, cigaretta, étel és ital, kéztörlő rongy, szemét nem látható. A horgász a halat lehetőleg térdelve, féltérden vagy guggolva; mellmagasságban és vízszintesen a halbölcső, vagy halpaplan felett tartja, de a fényképen a halvédelmi eszköz lehetőleg csak részlegesen legyen látható. A hal objektív felé történő „kitartása” nem esztétikus, a helyes távolság a súly megtartását is segítő félkarnyi. A hal legyen tiszta, így a sarat, fűszálakat, nyálkát, esetleges vért friss vízzel le kell öblíteni róla. Célszerű több fotót is elkészíteni, hogy a pislogás és/vagy a hal mozgásai kiküszöbölhetők legyenek. Nem készülhet etikus fotó cigarettával a szájban, vagy a halat ronggyal megfogva. Napsütésnél ügyelni kell arra is, hogy vaku használata nélkül a sapkát viselő horgász arca leárnyékolt marad. A fotózás során fokozottan ügyelni kell a halak kíméletes kezelésére, mozgatására, mert a nagy példányok leejtésre, nyomásra az átlagos méretű halaktól sokkal érzékenyebbek. A legfontosabb a hal védelme, ha a szakszerű gyors fotózás nem biztosítható, akkor a halat haladéktalanul vissza kell engedni.”

(Fényképünk illusztráció)