Különleges ízek, eső és jókedv a halfőző napon

Horgászközösségek egykor családias hangulatú, nosztalgikus halfőző-napjainak felidézése céljából rendezte meg a szövetség május 23-án Békés-Dánfokon a Körös-völgyi Halászlé- és Halételkészítő Versenyt. A Körösök Völgye Fesztivál programsorozat keretein belül hagyományteremtő szándékkal megvalósított eseményen, a benevezett közel harminc csapatnak nem csak a szabadtéri főzés sajátos tudományával kellett megbirkóznia, hanem az égből aláhulló esővel is.

A horgászegyesületeket, családi és baráti közösségeket képviselő csapatok mindegyike szó szerint állta a sarat. A főzési előkészületek alatt még csak neki-nekizuhogó, délidőre azonban folyamatos záporrá erősödő égi áldás ellenére a sátrak alá szoruló mobil konyhaműhelyek mindegyikében szorgos munka folyt, néhol az időjárásra pimaszul fittyet hányó daliás jókedv uralkodott. Már ebből is kitűnt, hogy a mezőnyt nem holmi vasárnapi szakácsok képviselik, hanem a vízpart viszontagságain edződött „hétpróbás” horgászurak, hölgyek és asszonyok. A gőzölgő bográcsok, üstök, lábasok, sistergő serpenyők és tárcsák körül lévő megannyi kellék, hozzávaló és különleges fűszer láttán pedig sejteni lehetett: a hagyományos magyar halgasztronómia alapját képző halászlé, paprikáslisztben sült keszeg, rántott pontyszelet szentháromság mellett lesz néhány olyan meglepetésmenü, amelyre érdemes odafigyelni.


Az előkészületek számos ínyencfogást is sejtetni engedtek

Ennek megfelelő érdeklődéssel már dél körül, stílszerűen hatalmas horgászernyők alatt kezdte el értékelő útjait róni a zsűri a sátrak között, hiszen a halételek különböző szempontrendszerek szerinti értékelése mellett a főzőhelyszín rendezettsége, a tisztaság, az öltözet, a teríték, az installáció is elbírálásra került. Főként az utóbbiakról gondolná az ember, hogy esőáztatta viszonyok között bajos dolog az épkézláb kivitelezése, ám néhány csapat olyan szemet gyönyörködtető, gusztusos terítékkel és ínycsiklandozó szervírozásban tálalta fel a pompás halétkeket a sátortető jelentette pár négyzetméternyi száraz helyen, hogy az „könnyített” körülmények között is kalapot emeltetett.


Elengáns, gusztusos és stílszerű – pazar teríték pár négyzetméter száraz helyen


A küllcsín mellet persze a lényeg az ételek íze volt

Persze az összkép még nem minden, a fő-fő lényeg mégiscsak az ételek íze volt, ami persze nem állt mindig egyenes arányosságban a külcsínnel. Íz, zamat, szín, konzisztencia – és még számos alapvető kritérium, amelyet figyelembe kellett vennie a zsűrinek, amelyet a szövetég meghívására Láda Gáspár, a MOHOSZ alelnöke is képviselt. Bakonyi harcsaragu kapros gombóccal, halgyros, egészben rántott süllő, hamisítatlan körösi- és egyéb hallevek – csak néhány fogás a mezőny által reprezentált számtalan ínycsiklandó fogásból, amelyen az ételbíróknak a jóllakás fenyegető árnyékában mértéket tartva kellett végigsorjáznia.


A szövetség meghívására a zsűrit Láda Gáspár, a MOHOSZ alelnöke is képviselte

Persze nem csak a zsűri élvezhette a finom ízeket. A barátok, családtagok mellett a szakácsok szíves invitálással kínálták azokat a bátrakat is, akik a főzőnapra érdeklődőként kilátogattak, így apránként vagy egyszerre, de a folyamatos lakomában végül mindenki jóllakott. És amíg a zsűri értékelt, a sürgés-forgásból végre kiengedett csapatok tagjai itt-ott összevegyültek, a régi jó horgászismerősök egymást egy-egy pohárkával, horgász sztorival és viccel is „megkínálták”. A jó hangulatnak kiváló alapot biztosított a közeli fesztiválsátorban délelőtt tizenegytől fellépő fiatal és tehetséges zenészek programja is, akik számos népszerű dal vidámságával ellensúlyozták az esőnap komorságát.


A jó hangulathoz a zenét, tehetséges, fiatal előadók biztosították
(színpadon: az Over 3)

Minden jó, ha a vége jó – lehetne jellemezni a főzőnap záró momentumát, hiszen mire a zsűri végzett a három kategória (halászlé, egyéb hallé, egyéb halétel) értékelésével, addigra nemcsak hogy az eső állt el, de a szürke fellegek helyére mind több kék szín költözött. Így végül – kibújván a sátrak alól – a szabad ég alatt, kellemes napsütésben lett megejthető az eredményhirdetést jelentő záró ceremónia, ahol az ételkategóriák bronz-, ezüst-, illetve arany minősítését elismerő okleveleket, valamint a legjobb helyezésekért járó serlegeket és érmeket Dr. Hunya Miklós megyei horgászszövetségi elnök és Láda Gáspár országos horgászszövetségi alelnök közösen adták a csapatoknak át.


Az okleveleket Dr. Hunya Miklós, a szövetség elnöke adta át

Zárszóként pedig egy rögtönzött közvélemény kutatás történt arra vonatkozóan, hogy legyen-e folytatása jövőre a Körös-vidéki Halászlé- és Halételkészítő Verseny sorozatának.  Igen! – hangzott az egyöntetű vélemény. Egy családias hangulatú szövetségi halas-napra, az élet halételek által fűszerezett ízére mindenképpen szükség van.

Díjazottak:

Körösi halászlé kategória

I. Rokka HE

II. Kétegyházi HE

III. Százlábú Egyesület
 

Egyéb hallé kategória

I. Karacs Zoltán – korhely halászlé halgombóccal

II. Sarkadi HE – korhely halászlé

III. Éden Team – szegedi filézett hallé
 

Egyéb halétel kategória

I. Dobó HE – süllős halgyros

II. Sárréti Pákászok – halnyárs

III. Békési HE 2. – görbülő süllő
 

Cikk: Tószögi Gy.
Fotók: Nemes. A., Tószögi Gy.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük