Sulikupa döntő a mezőberényi Hosszú-tavon

Május 16-án, szombaton, a Körös-vidéki Sulikupa döntőjében mérhette össze ügyességét és tudását az a tizenöt, csapatvezetők által irányított három-háromfős általános iskolai csapat, amely a két héttel azelőtti tankerületi selejtezőkön dobogós helyezést ért el. A több hónapos előkészületi és szervezői munkát igénylő eseménysorozat fináléjára alighanem keresve sem lehetett volna alkalmasabb helyszínt találni, mint a Mezőberényi Horgász Egyesület által gondozott Hosszú-tavat. Bár a jeles esemény napjának reggelét kiadós zivatarok köszöntötték megyeszerte, ennek ellenére minden csapat felsorakozott a reggel nyolcórai hivatalos megnyitóhoz, ahol Dr. Hunya Miklós, a horgászszövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket, kísérőiket, a szurkolni érkező családtagokat.

Az elnöki köszöntőből kiderült, a Sulikupa számos újszerűséget jelentő eseményében fontos alapgondolat, hogy a mindenkor szűk létszámú gyermek versenyhorgászok utánpótlás-nevelése mellett, gyakorlattá váljon egy olyan program is, amellyel a horgászat iránt csupán kedvtelésből érdeklődő gyermekek is megszólíthatóak. Ebben a törekvésben nem feltétlenül a versenyhorgász-sportra nevelés a cél, hanem elsősorban minél több gyermek kicsábítása a vízpartra, a természetbe. Ez a szemlélet néhány évtizede még gyermekhorgász tömegbázist jelentetett egyszerű egyesületi versenyeken is, míg sajnos erre manapság, kevés példa van.

Az elnöki köszöntő után Dr. Kutyej Lajos alelnök ismertette minden részletre kiterjedően a döntő menetét és szabályait, aminek hangsúlya érthető volt, hiszen a résztvevő gyermekek és csapatvezetők nem feltétlen rendelkeztek a horgászversenyeket fémjelző alapos ismeretekkel. Szektorok és számozott helyek, első jelzésre elvégezhető etetés, másodikra elkezdhető horgászat, felnőtt segédlet kizárólag csak gubanc vagy elakadás esetén, mérlegelés menete – számos olyan momentum, amely világosan jelezte, rangos küzdelem veszi hamarosan kezdetét.

A versenyhorgászat számos kritériumának is tökéletesen megfelelő, Békés megye egyik új színfoltját jelentő Hosszú-tó halállománya ideális feltételekkel kecsegtetett mindehhez. A kezdés után hamar kiderült, elsősorban apróbb termetű kárászok jelenthetik a zsákmány zömét, amelyet itt-ott egy-egy horogra kerülő egy-másfél kilós, a spicc- vagy esetleg matchbotokat alaposan görbítő ponty fogása tett igazán izgalmassá.

A verseny közben a Sulikupa ötletgazdája, Dr. Kutyej Lajos alelnök kifejtette, hogy a szövetség vezetősége kiemelten fontosnak tartja az ifjúságnevelés kérdéskörét. Véleménye szerint a természetbarát gondolkodásmódot, és a testi-lelki egészséget is jelentő szabadidős vízparti életszemléletet, legközvetlenebben a horgászélményeken keresztül lehet továbbadni a gyermekeknek. Az ilyen és ehhez hasonló, vízparton, természetben zajló programok olyan lehetőségek a felnőttvilág kezében, amelyek képesek kivonni az ifjúságot az őket fokozott módon négy fal közé kényszerítő vagy ott tartó hatások közül. Mindezt alighanem jól alátámasztja a szövetség által öt éve indított Ifi Klub működtetésében szerzett azon tapasztalat is, amelyik megmutatta, hogy a gyermekek számára az évek alatt felkínált számtalan fajta-féle program közül biztos érdeklődést a vízparti foglalkozások, versenyek és táborok adnak, bár így is évek munkájába telhet, míg – például Békéscsaba esetében – egy stabil gyermekhorgász közösség kialakul. Az alenök szerint a Sulikupa sikere is jól mutatja, hogy a gyermekek vágyódnak a természetbe, a vízparti élmények közelébe, fontos számukra megteremteni mindennek lehetőségét.

Ahogy telt a versenyidő, a hol gyengébben-erősebben szemerkélő esőben mind szaporábban kaptak a halak, és a mezőny javáról pedig elmondhatóvá vált, hogy elismerésre méltó fegyelemmel, kitartással és persze ügyességgel horgászta végig a három órát. A nagy izgalmat hozó mérlegelésnél kiderült, hogy a szervezők előzetes várakozásának megfelelően, a kárász-ponty vegyes fogás igazán kiegyenlítetté tette az eredményeket. Külön örömet jelentett – a sikerélmény szempontjából sem mellékesen –, hogy minden versenyző szép számmal fogott halat, átlagban két kiló összsúlyban, de a legjobbak három kiló felett teljesítettek.

Hiába tudódott ki azonban már a parton a legtöbbet fogók névsora, csapatversenyről lévén szó, a csapattagok szektorhelyezéseinek összesített eredménye hozhatta csak meg a biztos sorrendet. Míg a zsűri asztalán gyors számolás vette kezdetét, a közeli vendéglőben minden gyermek és csapatvezető elfogyaszthatta a szövetség által biztosított ebédjét, amely után délután kettőkor, immár ragyogó napsütésben vette kezdetét az ünnepélyes eredményhirdetés. Helyezéstől függetlenül minden résztvevő gyermek és csapatvezető nyakába érem került, a dobogós csapatok és a szektorok legjobbjai rangos elismerést jelentő horgászfelszerelést vehettek át, és persze a csillogó serlegek is a magasba lendülhettek.

A tapsok elcsendesedése után a versenyt összesítő adatokból még számos érdekesség kiderült, például az, hogy a teljes mezőny tekintélyes mennyiségű, több mint 82 kilogrammnyi halat zsákmányolt, amelyek mindegyike természetesen visszakerült a tóba. Legvégül a szövetség ügyvezetője, Nemes Attila köszönte meg azt a nélkülözhetetlen és áldozatos munkát, amit a pedagógusok, szülők, segítők, közreműködők végeztek annak érdekében, hogy Körös-vidéki Sulikupa néven, egy vízparti élményekkel teli új fejezet kezdődhessen el a megye, és ki tudja, talán az ország horgászéletében is.

 

Eredmények:

1. helyezett csapat:

Kiss Bálin Általános Iskola – Gyomaendrőd

Cs.v.: Weigert Zsolt

Cs.t.: Weigert Zsolt, Gecsei Norbert, Békési Bence

 

2. helyezett csapat:

Csanád Vezér Általános Iskola és Általános Művelődési Intézmény – Mezőkovácsháza

Cs.v.: Szabóné Józsa Tünde

Cs.t.: Bakó Benjámin, Bertus Imre, Marócsik Gergő

 

3. helyezett csapat:

Szeghalmi Általános Iskolák

Cs.v.: Potecz Attila

Cs.t.: Potecz Attila, Sugár Vince, Tóth Ádám

Szektorelsők:

A szektor: Brant Ádám (3890 g), Gyulai Implom József Általános Iskola

B szektor: Gecsei Norbert (2680 g), Kiss Bálin Általános Iskola – Gyomaendrőd

C szektor: Marócsik Gergő (3570 g), Csanád Vezér Általános Iskola és Általános Művelődési Intézmény – Mezőkovácsháza

Cikk: Tószögi Gy.

A Körös-vidéki Sulikupa rendezvénysorozat támogatói:

  • Fisch Kft, a Carp-Zoom termékek gyártója és forgalmazója
  • Cukk halcsali

Médiatámogatók

  • Békés Megyei Hírlap, beol.hu
  • Balogh & Balog Reklámiroda

 

A KHESZ Vezetősége külön köszönetet mond a selejtezők lebonyolítását és helyszíneit adó Tagegyesületeknek, a döntő helyszínét adó és lebonyolításában közreműködő Mezőberényi Horgász Egyesületnek, a KHESZ Ifi Klubjának, továbbá Sebestény Mihályné Ildikónak (Sarkad) és Barna Róbertnek (Kondoros).

  • Békési Horgász Egyesület
  • Gyomaendrődi Horgászok Egyesülete
  • Gyulai Sporthorgász Egyesület, Munkácsy Horgász Egyesület
  • Mágori Horgász Egyesület
  • Mezőberényi Horgász Egyesület
  • Mezőkovácsházi Sporthorgász Egyesület
  • Sarkadi Horgász Egyesület
  • Sarkadi Bárkás Horgászegyesület
  • Szeghalmi Sporthorgász Egyesület

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük