Kuriózum óriások és kuriózum apróságok – megkezdődtek az őszi haltelepítések

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége vízterületein kezdetét vették az őszi haltelepítések, amelyek során – a tavaszi és a nyári halasítási periódusokhoz hasonlóan – ismét jelentősebb mennyiségű hallal fognak gazdagodni a folyók, a holtágak, a tavak és a csatornák.

A telepítések első hullámában dévérkeszeg, márna, kétnyaras ponty, balin, jászkeszeg keül a vizekbe, a háromnyaras pontyok kihelyezését tervezetten október 10-én kezdjük meg.

Az őszi haltelepítések kapcsán előrevetíthető, hogy az elmúlt fél év gazdásági folyamatainak következményeként kialakult magas pontyárak miatt ugyanazon költségből kevesebb mennyiség megvásárlását tudjuk megvalósítani. Mindemelett, amennyiben ritkább őshonos fajok beszerzésére nyílik lehetőség, vizeink halfauna készleteinek megőrzése érdekében igyekszünk azt maradéktalanul kihasználni.

A piaci folyamatokban történő változások miatt, halgazdálkodási bizottságunk a következő hetekben már a jövő évi haltelepítési lehetőségeket és halkihelyezési mennyiségeket fogja tárgyalni.

A telepítések nyitányaként a héten két olyan kuriózum halszállítmány is érkezett , amelyek beszerzésére ritkán nyílik lehetőség és amelyek vizeink ökológiai értékét, illetve horgászati vonzerejét egyaránt növelik.

Ezek közül az egyiket azok az extra méretű dévérkeszegek jelentették, amelyekkel kifejezetten egyes vízterületeink „fehérhalállományát” kívántuk erősíteni (Élővíz-csatorna, Poklás-csatorna). Itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a Biharugrai Halgazdaság Kft. begécsi tóegységéből származó, átlagosan 1,5 kilogramm súlyú, bronzos színben pompázó, kiváló kondícióban lévő óriások mérete zömében eléri vagy meghaladja a KHESZ Helyi Horgászrendjében meghatározott, dévérkeszegre vonatkozó felső 40 centiméteres mérethatárt, ami miatt kíméletük, a megfogás utáni azonnali visszahelyezés mellett kötelező!

A másik különleges halas eseményt a héten egy 50.000 darabos tételt és 15 millió forint piaci értéket képviselő előnevelt márnaszállítmány adta, amely egy szintén régi és megbízható haltermelő partnerünktől, a bajai Megafish Kft. tenyészetéből származott. A Körösök ugyancsak őshonos és a régi horgászlegendákban szintén ikonikus, de az utóbbi évtizedekben megfogyatkozott lakójával kapcsolatosan érdemes tudni, hogy országosan egyedülálló módon tavaly került sor először a telepítésére a KHESZ által a Békés megyei folyószakaszok vonatkozásában.

A haltelepítések kapcsán végül szeretnénk megjegyezni, hogy a kedvezőtlen gazdasági folyamatok miatt a vízkezelői munka soha nem látott nehézségekkel néz szembe, amelynek következtében az elért eredmények a vizeink halállományát megbecsülő horgásztársadalmi szemlélet és jogkövető magatartás mellett tarthatóak fent.

Haltermelői partnereinknek ezúton is köszönjük munkájukat, együttműködésüket!