Timár Mix–KHESZ–Miniker Feeder Kupasorozat – versenyértékelő egy bajnok ládájáról

Mindig öröm, ha Békés megye tehetséges fiatal versenyhorgászainak sikereiről számolhatunk be. Főként, ha azok saját értékelésük/gondolataik által adnak betekintést kulisszáikba. Pataki Sándor versenysorozat-értékelő beszámolója következik:

„Az idei évben a Timár Mix–KHESZ–Miniker Feeder Kupasorozat fordulóinak a Fűzfás-zugi holtág versenypályája adott otthont. Az 5 forduló során összesen 60 versenyző mérte össze tudását. A fordulók során mindig az első 10 helyezett gyűjthette a pontokat (1. hely = 10 pont, 2. hely 9 pont, 3. hely = 8 pont…10. hely = 1 pont), és végül a 4 legjobb eredmény alapján dőlt el a kupa sorsa, hogy ki lesz 2022 év összetett győztese.

Az év elején célként tűztem ki azt, hogy minden egyes fordulón részt kívánok venni, és az összetett legjobbnak járó kupát elnyerni.

A finomszerelékes úszós horgászmódszer mellett a tavalyi évben már egy-egy hosszúelőkés feeder versenyen is kipróbáltam magam kisebb-nagyobb sikerrel, viszont az idei évben szerettem volna nagyobb hangsúlyt fektetni erre a módszerre is.

Összetett bajnok

Az idei évben szinte hibátlan horgászattal, három győzelemmel és egy második hellyel összesen 39 ponttal sikerült megnyernem az összetettnek járó díjat, így 2022-ben a Timár Mix–KHESZ–Miniker Feeder Kupasorozat bajnoka lettem.


Összetett eredmény

A fordulók élményeit, tapasztalatait szeretném most részletesebben is leírni és egy pár fényképpel ezt illusztrálni.

Az első fordulót 2022. április 3-án rendezték meg, hihetetlen volt számomra, hogy vasárnap reggelre az egész versenypályát hó lepte el, hiszen előző napokban még napsütésben horgásztam a vízen.

Áprlilisi hóban való versenyzés

Felkészülési idő

Összesen négy horgászbottal készültem, mindegyiken azonos kosárméret volt (15 g), viszont különböző hosszúságú előkék voltak a szerelék végére helyezve. Ezen kívül használtam egy nagyobb kosárral felszerelt horgászbotot is, ami azt a célt szolgálta, hogy az alapozó etetést betudjam vele juttatni a vízbe. Mindegyik horgászbotomat 18 m-re klipszeltem ki, figyelembe véve az időjárási viszonyokat és a vízállás szintjét.

Felkészülési idő

A versenytársakkal ellentétben, én nagyobb alapozóetetéssel kezdtem meg horgászatomat (etetési idő 10 perc), hiszen a tréningnapokon azt tapasztaltam, hogy a halak kapókedve igen erős volt.

Alapozó etetés

A horgászat kezdetével már érezhető volt az, hogy halak tömkelege érkezett meg az etetésemre, hiszen számtalan rontott kapásom volt. Első körben egy rövidebb előkével próbálkoztam, de azt tapasztaltam, hogy egy csomó halam lemaradt bevágást követően, ezért hosszabbra váltottam.

A második órát követően elkezdtem ütemre horgászni, az etetőkosárral folyamatosan bejuttatott élőanyagra nagytestű dévérkeszegek jelentek meg az etetésemen, ezekből a halakból sikerült szép számban fognom az ezt követő órákban.

Összesen 12 670 g halat sikerült fognom, ami nemcsak a szektor 1-et jelentette, hanem a pálya 1-et is, így az első fordulóban sikerült a maximum (10) pontot elhoznom.

1. forduló – 2022. április 3.

Következő forduló május 1-én került megrendezésre, ahol szép számban gyűltünk össze versenyhorgászok. Egy „szerencsés” helyhúzást követően a lehető legerősebb szektorba sikerült sorsolnom, számos eredményes, jó versenyzővel mérhettem össze tudásomat.

A versenyt megelőzően többen voltak kint gyakorolni a vízen, köztük sokan tapasztalták azt, hogy a törpeharcsa megnehezítette horgászatukat. Ezért limitemet a megszokotthoz képest kicsit átvariáltam a törpeharcsák miatt. Így a maximum limitet kihasználtam, egy igen gazdag alapozó etetést (etetőanyag, angol morzsa, kukorica, kendermag, fagyasztott csontkukac) juttattam be etetőkosárral a vízbe, bíztam abban, hogy a törpeharcsákat le tudom kötni, és nem fognak zavarni.

Célhalaim a keszegeket megfogása volt, így próbáltam a dévérkeszegeket vízközé csalni, tudván, hogy az apró méretű törpeharcsák a fenékközelben ólálkodtak. Ezért egy kicsit más állagú etetőanyaggal és egy hosszabb előkével próbáltam horogra csalni a keszegeket.

Fontosnak tartottam az élőanyag felhasználását, hiszen az élő csontkukacra jól reagáltak a keszegfélék, viszont ezzel a törpeharcsák figyelmét is sokszor felkeltettem. A vízközti keszegezés közben néha beugrott egy-egy balin is, ami gyarapította a fogott súlyomat.

Az 5 órás forduló alatt végig szoros volt a küzdelem, sajnos a szektor 1-től 1,5 kg-val, míg a szektor 2-től 1 kg-val maradtam le. Viszont annak nagyon örültem, hogy a forduló legerősebb szektorában sikerült szektor 3-ast horgásznom, ami a pálya 8. helyezését jelentette, ezzel az előző eredményemhez plusz 3 pontot gyűjtöttem.

2. forduló – 2022. május 1.

A kupasorozat 3. fordulóján az időjárás kedvező volt a vízközti dévérkeszeg horgászatára, ezért a halakat próbáltam vízközé csalni.

Tervem részben teljesült is, viszont az első órát követően azt tapasztaltam, hogy a halak inkább félvízen tartózkodtak. Így egy olyan előkehosszt kellett választanom, amivel a halakat horogra tudtam csalni.

Ezt követően a halakat szép számban elkezdtem fogni, a mérleg nem hazudott, kicsivel több, mint 17 kg fogott hallal sikerült szektoromat, valamint a fordulót is megnyernem, amivel ismét átvettem a vezetést az összetett eredménynél.

3. forduló – 2022. július 24.

A 4. forduló előtt úgy gondoltam, hogy az előző fordulót nem tudom fogott súlyban túlszárnyalni… de, sikerült! A verseny első órája a megszokotthoz képest elég lassan indult a halfogást tekintve, de bíztam abban, hogy a halak egyszer csak megérkeznek az etetésemre. A második óra kezdetével a halak szép számban megjelentek a 13 m-en kialakított etetésemen, a verseny lefújásáig egész jó ütemben tudtam őket fogni, szákba terelni.

Terítékemet elsősorban dévérkeszegek és balinok jelentették, összesen 18 490 g halat sikerült fognom, ami elegendőnek bizonyult ismét a szektor 1-re és a pálya 1-re is, ezzel előnyömet még 10 ponttal növeltem az összetett eredménynél.

4. forduló – 2022. augusztus 21.

A 4. forduló végén már eldőlt, hogy megnyertem az összetettnek járó díjat, de ennek ellenére részt szerettem volna venni az 5-dik, egyben utolsó fordulón.

Nem volt rajtam már nagy nyomás, de szerettem volna jót horgászni, valamint tapasztalatot szerezni. Mivel a víz már visszahűlt, így tudtam, hogy a halak kapókedve is más lesz.

Kevesebb etetőanyaggal, de annál intenzívebb aromájú kajával próbáltam etetésemre csalogatni a halakat. Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen távolságon horgásszak a versenyen, de maradtam a megszokott 13 m-es távon. A keszegek gyorsan jelentkeztek az alapozóetetést követően. Majd az első óra elteltével a halak eltűntek az etetésemről, kisebb szünet telt el a következő hal megfogásáig. Többször megfigyelhető volt az a jelenség, hogy pár perc elteltével fogtam egy-két halat, majd ismét vártam a kapásra. Ezeket az üres járatokat próbáltam balinozással kitölteni.

Az öt forduló alapján talán ez volt a legtechnikásabb fordulója a kupasorozatnak, mivel a halakat nagyon nehezen lehetett horogra csalni.

Saját magamat is meglepve, sikerült szektor 1-est horgásznom 11 120 g fogott hallal, de ez csak a pálya 2. helyezésére volt elég.

5. forduló – szeptember 25.

Végezetül köszönetet mondok a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének, hogy a versenysorozat egy ilyen remek vízterületen és versenypályán kerülhetett megrendezésre, illetve külön szeretném megemlíteni Nyári Tamás nevét, aki egész évben színvonalas versenyeket szervezett, és bonyolított le, mind az úszós-, mind a feeder vonalon, és hogy az összetett díjazás mellett minden egyes fordulót külön-külön is díjazva lett etetőanyaggal és serleggel.

Eredményhirdetés

Remélem a következő évben is hasonló élményekkel gazdagodunk a Timár Mix–KHESZ–Miniker Kupasorozat fordulóin, valamint a jó hangulat továbbra is megmarad!”

Csoportkép