Lezárultak a KHESZ 2019. évi haltelepítései – Újabb mennyiségi rekord a Körös-vidék horgászvizeibe telepített halakból

December hónapban, közeledve az évzáráshoz elérkezettnek láttuk az időt, hogy számvetést készítsünk, majd elemezzük és értékeljük a 2019. évben elvégzett haltelepítéseket, amit weboldalunk haltelepítések rovatában, illetve facebook oldalunkon napról napra vezettünk horgászaink elvárásainak eleget téve. Örömmel nyugtáztuk, hogy az idei éveben is a bevételek legjobb kihasználtsága mellett a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége fennállása alatt ismét telepítési rekordot döntöttünk.

Tapasztalataink alapján a Körös-vidéken horgászók nagyobb százalékának pozitív a tapasztalata a halfogások terén. Ez előrelépés és siker is egyben. Igyekezetünk ellenére azonban az elégedetlenek táborából is érkeznek impulzusok. Ezek közül a konstruktív és előremutató észrevételeket, panaszokat, javaslatokat lehetőség szerint igyekeztünk, igyekszünk figyelembe venni.

2019 évben a haltelepítésekre fordított költség a Szövetség területi jegybevételeinek 60 százalékát tette ki. Ez a szám általánosságban a kisebb vízkezelő egyesületeknél esetenként magasabb is lehet, a nagyobb vízkezelőknél tapasztalataink alapján 30-40 százalék. Bár az év végi területi jegyforgalmon a horgászatnak kedvező időjárás karácsony és szilveszter között, a pihenőidőszakban még tovább javíthat, összességében a halkihelyezések növekedésének „táptalaját” a töretlen jobbító szándékunk mellett többek között a 6,8 százalékos területi jegybevétel növekedés tette igazából lehetővé.

 

Tények, konkrétumok

Ahogy az a hazai tógazdasági haltermelés fajszerkezetére is jellemző, telepítési költségeink 73 százalékát a ponty különböző korosztályainak kijuttatására fordítottuk. Aránya az utóbbi évben a ragadozó és ritkább őshonos fajok javára 7 százalékot csökkent. Számszerűen a 2019 évi pontytelepítés összesen 241.840 kg, ebből háromnyaras horogérett, avagy azonnal visszafogható volt 81 százalék, azaz 195.795 kg.

 

Azokon horgászvizeken, ahol a víz adottságai alkalmasak az okszerű halgazdálkodásra, további egy- és kétnyaras korosztályú pontyokat is kihelyezünk. Előbbiből 4.379 kg, utóbbiból 33.452 kg került a vizekbe. Ezek a kisebb halak életkoruknál fogva sokkal aktívabban keresik a táplálékot, így negatívuma, hogy legtöbbször zavarja a horgászokat – hangzatosan emlegetve a telepítést beütemezők és végrehajtók feljebbvalóit. Pozitívumuk, hogy hasznosítják a víztestek természetes táplálékbázisát, aktív fajra jellemző bioturbációjükkal átmozgatják a vizek aljzatán a lágy iszapréteg felső régióját és nem utolsó sorban amelyik egyed többször megtapasztalja a horog által ütött sebet és az utána következő vízbe visszahelyezésig tartó sokszor igen kényes tortúrát, az valószínűleg óvatosságra intheti és az ilyen növendék pontyok egy bizonyos százaléka jó eséllyel fogja erősíteni a 6 kg feletti horgászélményeket gazdagító szép halak táborát, valamint a tényezők ideális „együtt állásakor” le is ívhatnak.

 

 

Hektárarányos haltelepítések pontyból:

  • Folyószakaszok: 45,41 kg/hektár
  • Holtágak: 259 kg/hektár
  • Tavak: 397 kg/hektár
  • Csatornák: 73 kg/hektár

Fenti adatokhoz viszonyítási alapként hozzátesszük, hogy a tógazdasági halnevelésre használt halastavak átlagos népesítési aránya kétnyaras pontyból 400-600 kg/hektár körül alakul. Háromnyaras pontytelepítéseink két-, háromhetente történtek. A KHESZ által kezelt halgazdaságok nagyban hozzájárultak a kiemelkedő telepítési mennyiségekhez. Az összes ponty telepítés 43 százaléka, 103.770 kg került ki az Ecsegfalvai és Csökmői Halgazdaságokból.

A ponty telepítési adataiból nem maradhatnak ki a szabályaink szerint kizárólag horgászélményt adó példányok sem, ezért 8.215 kg tógazdaságban nevelt extra méretű ponty is új élettérre talált vizeinkben.

A ragadozó halfajok 2019 évi fajlistáján a süllő, csuka, harcsa, sügér és menyhal szerepelt. Terveztük a balin telepítését is, de a realizáció a beszerzési problémák miatt meghiúsult. Ugyanígy jártunk az évről-évre már bejáratott, stabil forrásból beszerzett előnevelt csukával is. Helyi és dunántúli szakavatott Kollégáink számára az idei változatos kora tavaszi időjárásra nem adott esélyt az erre az időszakra eső ívási idényű csukák a szaporításra. Természetesen az itt szereplő fajokból a jobb megmaradás érdekében törekedtünk az előnevelt (3-5 cm-es) korosztályok mellett már idősebb egyedeket is telepíteni. Ez egészen jól sikerült. A táplálékpiramis tetején elhelyezkedő süllőből egy-, két- és háromnyaras egyedekből 5.561 kg, előneveltből 205.000 darab került ki. Csukából 3.432 kg, melyből kiemelendő a 2.189 kg extra méretű.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) az „Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat (ÁPFE)” keretében a standard és preferált őshonos halfajok telepítése, visszatelepítése jogcím támogatását hirdette meg, melyben pályázatot adtunk be 10.000 kg vegyes korosztályú dévérkeszeg telepítésére. A pályázat elbírálásánál a MOHOSZ tagszervezetenként adható 2.500.000 Ft-os „maximum” összeget megítélték a KHESZ részére, ám időközben az előre megrendelt dévérkeszeg állomány, a termelési problémák, így a beszerzési lehetőségek beszűkülése miatt meghiúsult. Pályázatunkat 2.500 kg növendék süllő telepítésére módosítottuk. A süllő telepítése november 15-én történt meg, a pályázat elszámolását december 17-én adtuk be.

A ragadozó telepítések részét képezte még a nagy hozzáértéssel és odafigyeléssel szaporítható és tovább nevelhető sügér és menyhal. Ugyanazon termelőtől egy- és kétnyaras korosztályú sügérből 1.900 darab, előnevelt korosztályból 32.000 darab került a holtágakba és csatornákba. A téli horgászat szerelmeseinek kedvező „téliharcsából” 5.000 darab volt beszerezhető. A termelő elmondása szerint a hazai fajok között mesterséges körülmények között ennél bonyolultabban szaporítható hal nem nagyon van. Ennek része a hosszú 60 napos inkubációs idő is.

További őshonos halfajok palettáját erősítették a keszegfélék, melyek 49.290 kg-al szerepelnek. Külön büszkék vagyunk ennek részét képező 2.100 kg bodorkára. Az évek óta már bejáratott forrásból került kihelyezésre 1.338 kg 15-30 dekagrammos compó, 650 kg növendék, továbbá 15.000 darab ivadék kecsege, 15.300 darab jász. Utóbbi két fajból egyre több szép fogásról kapunk visszajelzést. A fiatal jász egyedekre való odafigyelés kiemelendő, mivel több esetben kerülnek csalihalas vödörbe, ötvözve a bodorkával, vagy a vörösszárnyú keszeggel.

A ragadozók és a körülményesebben szaporítható és nevelhető, ezáltal ritkábban és korlátozott mennyiségben beszerezhető őshonos fajok telepítése a ponttyal egy lapon említve a magasabb bekerülési költség mellett időigényes és minden esetben nagyobb figyelmet igényel.

Összegezve 2019 évben összesen 106 nap, 127 alkalommal, tehát esetenként egy nap több alkalommal is, telepítettünk, kisebb-nagyobb tolódásokkal, átlagot számolva 3 naponta.

2020-ban lehetőségeink szerint minden idén telepített halfajból további növekedést tervezünk. Az első telepítés 2020 február végén, március elején indul 500-800 kg, már most decemberben előjegyzett, jelenleg letárolt extra méretű dévérkeszeggel, majd időjárástól függően ismét a horogérett ponty következhet, akár már március elején.

Elképzeléseink között szerepel a dévér- és márna szinttáj átmenetét képező víztípusainkba a márna és domolykó beszerzése, ami reméljük előbb, vagy utóbb – bízva és köszönhetően a kiváló magyar halas szakembereinknek meg tud valósulni.

Köszönetet mondunk haltermelő partnereinknek, a haltelepítéseket biztosító különböző halgazdaságok munkatársainak és sofőrjeinek, a KHESZ fennhatósága alá tartozó Csökmői és Ecsegfalvai Halgazdaságok munkatársainak, halőreinknek, akik a telepítéseket átvették, elszállították, és a helyszínen lekoordinálták, továbbá mindazoknak, akik a helyszíneken megnézték, segédkeztek, promótálták haltelepítéseinket.

2020-ban megújult lendülettel folytatjuk.