Már a folyókat szorongatja a tél – kezdődhet végre a Körösök pihenője

Az utóbbi napok tartósan mínuszos időjárása az állóvizek „beüvegezése” után a folyókat is egyre inkább szorongatja. Sok szakaszon parttól partig beállt a jég, egyre kevesebb a szabad vízfelület, de azért akad még nyíltvíz annak, aki nem bírja ki Körös és peca nélkül.

Mezőberény-Hosszúfok térségében a Kettős-Körösön akad még jégmentes szakasz szépen, főként, hogy a hosszúfoki II.-es kifolyó megy (legalábbis tegnapi napon ment), szépen áramlik a vize a Körösbe. A következő napokra ígért némileg keményebb hideg vélhetően tovább hizlalja a jeget a Körös-vidék folyóin is, így érdemes megbecsülni az ilyen helyeket.

Természetesen horgászbot nélkül is élményt nyújt ilyenkor a táj. A hidegtől átszűrt csendben roppanó-rianó jég messzire ható durranása, a különlegesebbnél-különlegeseb jégformák, vagy éppen egy elsüllyedt ladik segélykérő orra megérik a vízparti sétát.


A hosszúfoki II-es kifolyó téli menetben

És végül de nem utolsósorban. A beálló jég talán legüdvözöltebb áldásaként a kormoránok szerencsére leszorulnak ezekről a kisebb-közepes medertestű folyókról, kénytelenek más tájékokra navigálni. Úgy tűnik elkezdődhet végre a Körösök és halainak jól megérdemelt téli pihenője…

(*Figyelem! Folyóvizek jegére menni a jogszabályok értelmében tilos és mindettől függetlenül életveszélyes)

Cikk, fotók: TGy