Márciusban újabb négy ragadozó halfaj fajlagos tilalma kezdődött el

A hazai jogszabályok értelmében március 1-vel négy őshonos ragadozóhalunk, a balin, a sügér, a süllő és a kősüllő fajlagos tilalmi ideje kezdődött el. Mivel a sebes pisztráng múlt év október 1-én és a csuka február 1-én érvénybe lépett tilalma még tart, így jelenleg szinte az összes – horgászatilag számottevő – ragadozóhalunknak tilos a kifogása.

A természet bölcsessége, hogy a ragadozó halfajok hamarabb szaporodnak, hogy növendék utódainknak a később ívó békés fajok apró ivadékai szinte „beleszülessenek” a szájukba. Ennek okán az új esztendő fajlagos tilalmai is a ragadozó halakkal indulnak, védve a télvégén, koratavasszal ívó ragadozónépességet.

Március hónap ebből a szempontból a „legsűrűbb”. Hat predátor van tilalomban, leghamarabb a sebes pisztráng és a csuka oldódik fel hó végén, aztán a balin–sügér–süllő trió április végén, míg a kősüllő majd csak nyár dereka felé.

Tulajdonképpen csak a harcsa marad ki most a ragadozósorból, amely ugyan a klímaváltozás hatására egyre korábban „ébredezik”, március hónapban azonban még így sincs igazán aktivitása teljében, szaporodása is majd csak a tavasz túlfelétől aktuális.

A fajlagos tilalmi időszakban lévő halak kifogását ugyan a törvény tiltja, a megfogásukat azonban nem, tehát sporthorgász céllal – fogásukat követő visszaeresztéssel – lehetséges ezen fajok horgászata is. Más kérdés, hogy vannak bizonyos helyek és helyzetek, ahol és amelyekben nem igazán etikus ez a magatartás, így ezekre célszerű figyelmet fordítaniuk a horgászoknak.

(2018-ban a rendkívüli pihenőnapok és munkaszüneti napok miatt több esetben változnak a különböző halfajok kifogásának fajlagos tilalmi időszakai.)

Cikk, fotó: Tószögi György