Megkezdődött a halászati őrzést segítő eszközök átadása

Szövetségünk tájékoztatást ad arról az örömteli eseményről, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség a Földművelésügyi Minisztréium Halgazdálkodási Alapból nyújtott támogatási forrásásból megkezdte a halászati őrzést segítő eszközök és halőri egyenruhák átadását. Tegnapi nap délelőtt a FŐHESZ dunaparti székhelyén lezajlott ünnepségen a KHESZ részéről Nemes Attila ügyvezető és Gyulai Mihály csoportvezető halászati őr egy új, halászati őrzési feladatok ellátására speciálisan felszerelt Toyota Hilux gépjárművet vehetett át. Immár a Szövetség járműflottáját bővítő terepjáró beszerzése hetven százalékos támogatatási intenzitással, harminc százalék önerő befizetésével állhatott munkába. Szintén támogatási forrásból megkezdődött a halásztai őrök országosan egységes munkaruhájának kiosztása is. Az új ruhákat a KHESZ halőrei várhatóan még ebben a hónapban átvehetik.

A terepjárók Dunaparton lezajlott ünnepélyes átadásán a jelenlővőket Dr. Bitay Márton Örs, Fölművelésügyi Minisztérium államtitkára, Dr. Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott, Dr. Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke és Dr. Dérer István, a MOHOSZ elnökhelyettese köszöntötte. Az eseményről készült sajtóanyag az alábbiakban olvasható:

Megkezdődött a halőrzést támogató eszközök és a halőri egyenruhák átadása

2016. január elsejétől új időszámítás kezdődött a magyar sporthorgászatban. Megszűnt a kereskedelmi halászat az állami tulajdonú természetes vizeken, egyben a jelentősen átalakult és feladataiban kibővült Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ), mint a horgászok és a horgász egyesületek országos érdekképviseletét és koordinációját ellátó szervezet lett 2030-ig a legtöbb vízterület haszonbérlője. 2017. elejére a nyilvántartott horgászlétszám közel 80.000 fős bővüléssel már 400.000 fő felé emelkedett, s így a jelenleg 28 területi szövetséget, mintegy 1200 horgász egyesületet, továbbá 13 speciális jogállású gazdasági társaság tagot – köztük a Balaton és a Tisza-tó hasznosítóit – tömörítő MOHOSZ tartósan Magyarország legnagyobb hálózatos felépítésű szervezetévé vált.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a MOHOSZ szervezetével, mint stratégiai partnerével megkötött támogatási szerződéseken keresztül a Halgazdálkodási Alapból 2016-tól folyamatosan és kiemelten támogatja az állami tulajdonú természetes vizek halászati őrzésének fejlesztését, kapcsoltan a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekben élő, nemzeti kincsnek és természeti értéknek minősülő őshonos halállományok védelmét. Hét sikeresen lezárt közbeszerzési eljárás, majd a szerződéskötések után az elmúlt napokban megkezdődtek a beszállítások is, így több ütemben sor kerülhet a halőrzést támogató technikai eszközök, valamint a halőri egyenruhák átadására.

A megkötött szerződések alapján lebonyolított beszerzések közbeszerzési költségeket is tartalmazó bruttó támogatási értéke 368 millió Ft, az önrészeket is tartalmazó teljes beszerzési összeg pedig 470 millió Ft. Az elbírálás után a rendelkezésre álló keretből végül 20 tagszövetségnek, 75 egyesületnek és a feltételeknek megfelelő mindkét speciális jogállású tagnak összesen 447 darab eszközt sikerült biztosítani. Az eszközök 70%-os vissza nem térítendő állami támogatással, külön használói megállapodással kerülnek a végfelhasználókhoz, akiknél a tulajdonszerzés a hasznosítási ciklus lejártával és az egyéb feltételek teljesítése esetén már automatikusan történik meg. Az egyenruha-támogatások tárgyában 153 szervezettől 520 garnitúrára érkezett be igény. Az FM-től kapott több mint 100 millió forintból most 101 halgazdálkodónál 398 főt lehet felszerelni, s itt a támogatás mértéke már 100%! Ezzel az eddig a horgász szervezeteknél nem látott jelentős összegekkel megtörténik az első jelentős lépés a szövetségi halőrzés rendszerének technikai és arculati fejlesztése tárgyában.

Közös siker és nagy eredmény, hogy a horgászati főidény kezdetére már valamennyi terepjáró, elektromos- és robbanómotoros csónak, hőkamera, vadkamera, éjjellátó, keresőtávcső, fényképezőgép és mobiltelefon is szolgálatba állhat a MOHOSZ belső pályázatainak nyertes tagszövetségeinél és azok egyesületeinél, továbbá a sikeresen pályázó szervezeteknél foglalkoztatott halászati őrök – rendészeti és szakmai képzettséggel rendelkező hivatásos halőrök – is a teljes egyenruházattal felszerelésre kerülnek. Az átadás-átvételek közül talán a leglátványosabb elem a MOHOSZ Halőri Szolgálat terepjáróinak ünnepélyes átadása, mely eseményre 2017. május 4-én Budapesten kerül sor az FM, a Miniszterelnöki Hivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint az Állami Halőri Szolgálat képviselőinek jelenlétében. A MOHOSZ ezúttal is megköszöni minden érintett szerv, szervezet és személy közreműködését és együttműködését a feladat sikeres végrehajtásának érdekében, egyben megkéri a magyar horgászokat, hogy a halőröket partnerként kezelve, személyes példamutatásukkal továbbra is segítsenek Magyarország vizes élőhelyeinek, vízi élővilágának megóvásában és azok konzekvens fejlesztésében.

MOHOSZ Elnöksége

Cikk, képek: KHESZ – Nemes A.