Megtartotta közgyűlését a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége

Szövetségünk múlthét csütörtökön 17 órától Békéscsabán, a Bajza utcai székházában tartotta meg a pandémia miatt őszre tolódott közgyűlését, amely a tagegyesületek aktív, nagy számú részvételének köszönhetően a regisztrációt követően azonnal határozatképesnek bizonyult.

Az esemény ezúttal a Körös-vidék Horgászatáért kitüntetések átadásával kezdődött, ahol dr. Hunya Miklós a KHESZ elnöke hét személyt köszöntött ünnepélyes keretek között a Körös-vidék Horgászatáért végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként.

Ezt követően a Szövetség éves beszámolója került ismertetésre, amelyet a tagság egyhangúlag fogadott el. A szavazás után a felszólalások és azok megválaszolása kerültek fókuszpontba. Ennek keretében többek között felvetésre került az élővizeken nagy számban jelenlévő busák kérdésköre, a Hortobágy-Berettyó folyón nemrégiben beüzemelt uszadékfogó jövőbeni működtetésének feltételei, illetve a külföldi horgászok esetleges fokozottabb ellenőrzésének a lehetősége.

A közgyűlés hivatalos részének lezárása után családias légkörben folytatódtak tovább a véleménycserék és a régen várt baráti beszélgetések, amelyhez az ízletes marhapörkölt vacsora adott vendégmarasztaló hangulatot.

Kitüntetettjeinknek ezúton is gratulálunk!

A Körös-vidék Horgászatáért kitüntetés elismertjei 2021. évben (az elhangzott köszöntőbeszédek leiratával):

Báróczi Pálné Éva

Éva életének jelentős részét a horgásztársadalom érdekében végzett munkával töltötte. Munkaszerződését anno a MOHOSZ Intéző Bizottságának József Attila utcai irodájában kötötték az 1970-es évek végén. Ügyintéző mindenesként, később gazdaságvezetőként tevékenykedett a horgászszövetség működése érdekében. Részt vett a horgásztársadalommal történt meghatározó és izgalmas történésekben, nagy csatákban, így a HTSZ-től történő vízszerzésnél és vízkezelés elindításánál, a Bajza utcai székház megépülésénél és az átköltözésnél, a MOHOSZ Intéző Bizottság megszűnésénél, a KHESZ megalakulásánál, a csökmői és ecsegfalvi halastavak működtetésének megkezdésénél, az 1997-es halászati törvény, majd a 2013. évi horgászatról és a hal védelméről szóló törvény megjelenésénél, a 2000-es évek vízterület pályáztatásainál, a természetesvízi halászat megszüntetésénél, majd szintén az újabb 2016 évi vízterület átadásoknál is. Időközben a tagegyesületek sora megduplázódott, a Körös-vidék horgászlétszáma, a kezelt vízterület nagyság és a pénzforgalom és a KHESZ vagyona is sokszorosára nőtt. Időközben 40 év telt el.

„Szerettem mindig közösségért, közösségben dolgozni. Anno szegény volt a horgásztársadalom. Nagyok voltak a viták és szerényebbek az eredmények. A munkahely volt a második otthon, határtalan munkaidővel. Mindenhez kellett érteni. De volt odaadás, szerettük és becsültük egymást. Erre mondják: A horgásztársadalom egy nagy család.”

Dalicsek Zoltán

Korábban a Sporthorgász Egyesület Mezőkovácsháza 1 cikluson keresztül alelnöki, majd 3 cikluson keresztül elnöki feladatait látta el.  Elnöki tisztségét mindig szolgálatkészen, a horgásztársadalom felé nagy alázattal végezte. Elnöksége alatt kiemelt figyelmet fordított a helyi horgásztó kezelésére, vízminőségére, környezetének tisztaságára, pályázati lehetőségek kihasználására. Számtalan egyesületi versenyt és rendezvényt szervezett, lelkén viselte a Körösvidéki Sulikupát, mind egyesülete, mind a Szövetség részéről nem lehetett tőle olyat kérni, amiben ne tudott volna segíteni. Szinte minden KHESZ közgyűlésen részt vett és jelölőbizottság elnökeként is tevékenykedett.

„Korrekt, szavahihető, koncepciókban gondolkodó, racionális és jószívű, kimondottan vezető típusú emberként ismerjük.”

Holóka Demeter Péter

Péter korábban a Sebes-Körösi Horgász Egyesület horgászmestereként, majd 2 ciklus óta elnökeként tevékenykedik. A természet, benne a Sebes-Körös nagy tisztelője és természetbúvára. Két körösi, életképeket megörökítő, illetve élményeket elbeszélő horgász-novelláskötet és fotóalbum szerzője, ez hűen tükrözi ízig vérig természetbarát és horgász hitvallását. Legfőbb célja, hogy ennek a különleges környezetnek ne merüljön feledésbe múltja, és megmaradjanak elődeink által ránk hagyott értékei. Szereti az embereket, segíti az időseket, amit civil foglalkozásában nap mint nap gyakorol. Az országban szinte minden természetvédelmi területen megfordult már, így a horgászat mellett sokrétű kapcsolatot ápol.

Mikula István

Mikula István a Végegyházi Sporthorgász Egyesület alapító tagja, majd az indulás óta elnökségi tag, 2017 augusztusa óta az egyesület elnöke. Az egyesület környezetvédelmi tevékenységének aktív részese volt folyamatosan, a Végegyházi Horgásztó, mint egyesületi vízterület létrehozásában is oroszlánrészt vállalt. Az egyesület gyermektáboraiban sok gyermeket tanított meg horgászni, támogatta a fiatalok horgászathoz jutását. Egészségügyi okokból 2022 januárjában lemondott elnöki címéről. A helyi közösség érdekében végtelenül segítőkész, remek szakács, úgy is mondhatnánk „vérbeli” horgásztársnak ismerjük.

Pető László

Laci bátyám 1989. évi megalakulása óta a Városi Horgász Egyesület elnöke, amely szervezet a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének alapító tagja. Évtizedek óta rendszeres résztvevője, aktív segítője a szövetségi rendezvényeknek, versenyeknek, rendezvényeknek, ezekről sohasem hiányzott. Szülei papnak szánták, Ő mégis okleveles agrármérnök lett. Dolgozott a Biharugrai Halgazdaságban, Békéscsaba Város Polgármesteri Hivatalában, kifogyhatatlan energiáit mutatja, hogy horgásztársadalmi aktivitása mellett úszóegyesület elnökeként is tevékenykedett, hivatali irodájában a csillárról is úszóversenyek érmei lógtak. A horgászvizsgáztatás kezdete óta jelen ideig a békéscsabai vizsgabizottság horgászvizsgabiztosa, négy ciklus óta a KHESZ Vezetőségének tagja, egy cikluson keresztül a Halgazdálkodási Bizottság elnöke. Nagy lexikális műveltségű embernek ismerjük, a horgászat, a sport mellett az olvasás a kedvenc időtöltése. A közös autós utak során vele bármiről lehet beszélgetni a szépirodalomon át a természettudományokig.

Povázsai Pál

A Békéscsaba Sporthorgász Egyesület alelnökeként 10, elnökeként újabb 10 évet szolgálta az egyesületet, képviselte a tagságot. Nevéhez fűződik a Félhalmi egyes holtág melletti egyesületi horgásztanya folyamatos felújítása, működtetése, ami a mai napig is folytatódik. A tagsággal példamutató kapcsolatot alakított ki, támogatta a folyóvízi hajós életet gyakorló horgásztársadalmat, az evezős csapatokat, valamint a „Köröstarcsától a Vaskapuig” útifilm szereplőit, készítőit.  Az egyesület horgászai sokat adnak véleményére. Tevékenysége alatt végig támogatta az egyesületet, sem tiszteletdíjat, sem költségtérítést soha nem vett fel. Nagyon szereti és a mai napig támogatja a közösségi életet, a horgászatot, lekötelezettje a Hármas-Körösnek és a lakóhajós horgászatnak.

Vidó Roland

Roland 6 éves kora óta horgászik és a szintén világbajnoki eredményekkel büszkélkedhető édesapja nyomdokait követi. Tíz éves korában vett részt első horgászversenyén – egy OHCSB-n –, rá egy évre kezdett egyéni országos bajnokságokra járni, azóta folyamatosan versenyzik. Az utóbbi három évben rengeteg munka- és időenergiát fektetett be azért, hogy az idén rendezett magyarországi korosztályos finomszerelékes úszós világbajnokságon minél eredményesebben szerepelhessen, ami mintegy 70-80 felkészülési tréningnapot jelentett számára. A rengeteg áldozat meghozta gyümölcsét, ugyanis a Nagykunsági-főcsatornán 2021. augusztus 6-7-én lebonyolított Ifjúsági Világbajnokságon U20-as kategóriában csapatban, illetve egyéniben is aranyérmet szerzett, hibátlan, mindkét versenynapon szektor egyes pontszámokkal. Ezzel a páratlan teljesítménnyel Roland a legfiatalabb, mindössze 17 éves világbajnokaként írta be magát a Körös-vidék horgászkrónikájába.