Jól vizsgázott a Hármas-Körös a pergetőverseny második etapján

Az elmúlt évek gyakorlatától elmozdulva, új helyszínen, a Hármas-Körös felsővízi szakaszán került megrendezésre az idei Békés Megyei Csónakos Pergetőverseny 2. fordulója (Sebes-Kettős összefolyástól az endrődi közúti hídig) augusztus utolsó vasárnapján. A fogások tükrében mind a szervezők, mind a versenyzők határozott álláspontja, hogy érdemesnek bizonyult egy hármas-körösi „pályát” is kijelölni a műcsalis predátorvadászok számára.

A verseny napján letisztult víz, koraőszies reggel fogadta a 20 csónakos 2-2 fős csapatot a bázisponton, a gyomaendrődi hídnál üzemelő Csicsergő vízitúra megállóhelyen. Már az első mérlegelési körnél kiderült, hogy étvágyuknál vannak a ragadozók és nem egy-egy fogás fogja eldönteni a legjobb helyezések sorsát.

A széles, nagy víztömegű Hármas-Körösön izgalmas kihívást jelentett megtalálni az aznapra leginkább adoptálható stratégiát, hiszen a terület a törésektől, az akadókig, a visszaforgókig, a mélyebb és sekélyebb szakaszokon át, a padmalyokig, a töklevelesig, a kövezésig, a hídlábak környezetéig rengeteg potenciális ragadozós területet vonultatott fel. A versenyzők felkészültségében sem lehetett hibát találni, hiszen a mezőny zöme rutinos csónakos pergetőhorgászként jól ismerte a Körösöknek eme általános adottságait.

Ennek megfelelően a klasszikus körösi ragadozófogások közül egyedül csak a jászkeszeg hiányzott az összfogásból, ami 70 db, a versenyméretet elérő halat jelentett: csuka (25 db); kősüllő (15 db); balin (12 db); sügér (11 db); süllő (4 db); harcsa (2 db); domolykó (1 db).

További örömteli tény, hogy a halak egy része – ha nem is kapitális – a kifejlett, ivarérett egyedméretbe tartozott, sőt, egy-egy tetszetősebb csuka, balin, harcsa, kősüllő és sügér egyaránt megmutatta magát.

A Hármas-Körös jól vizsgázott tehát, ezt jól igazolja az összesítés, ahol a legérdemesebb csapat teljesítményét 9 fogásból összeadódó 639 pontérték fémjelezte. Az eredményhirdetésen így igazán érdemesen kerültek a dobogósokhoz a kupák, amely természetesen a legnagyobb fogásért is járt.

A tapsok elcsendesedés után már csak egy jóleső teendő maradt a mezőny számára: közösen elfogyasztani a Csicsergő vízitúra megállóhely jóvoltából, a vízparton bográcsban készült szabadszedéses babgulyást, amely bizony mindenkinek jól esett a csónakban, Körösön eltöltött intenzív horgászórák után. (Fotóalbum a facebook posztunkban.)

Eredmények:

  1. Sporthorgászok – Kolozsi Tamás, Komóczi Tibor / 639 pont
  2. Crazy Spinning Team – Dobroczki Pál, Jantyik Zoltán / 446 pont
  3. RC Team – Pálfi Zoltán, Havai Zsolt / 332 pont
  4. Műpecek Fanatik – Kollár Attila, Szeles István / 287 pont
  5. Nedfishing Pro Team – Nedró György, Farkas Gyula Balázs / 250 pont
  6. Navy Team – Lipták András, Liszkai János / 242 pont
  7. Blinker Team – Csizmadia Zsolt, Farkas Bálint / 241 pont
  8. Pergetőkék – Varga Péter, Puskás Norbert / 218 pont
  9. Norizi – Gyurkó Pál, Lipták Zsolt / 170 pont
  10. Fish On II. – Sütő Gábor, Sonkoly János / 168 pont

Legnagyobb hal: Dobrocki Pál – harcsa / 91 cm