Összefoglaló a KHESZ–Balogh és Balogh Békés Megyei Feeder Bajnokságról

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége éves versenynaptárában idén már másodszor szerepelt a megyei feeder bajnokság. Idén Békésszentandrásnál, a Kákafoki holtág versenypályáján adtak egymásnak randevút a versenyzők. A helyszín érdekessége, hogy a tavalyi, csökmői sekélyvízi kárászozás, pontyozgatás helyett egy mélyebb vízből kellett minél több keszegfélét szákba terelni. A finomszerelékes megyei egyéni bajnokság hosszú évek után került el innen a Fás-tóra, de nagyon sok versenyző kamatoztatta a hely, a víz és annak lakóinak alapos ismeretét.

(A fenti ikonra kattintva a teljes cikk letölthető PDF formátumban!)

A szervezők nagy örömére sok új arcot láthattunk a szombat reggeli gyülekezőn, de sajnos a tavalyi dobogósok hiányoztak (munkahelyi elfoglaltság, külfödi tartózkodás és egy sajnálatos betegség miatt), így biztos volt, hogy új bajnokot avathatunk majd vasárnap délután. Sajnos szavakat kell pazarolni néhány jelentkező kellően meg nem indokolt – nevezési határidő utáni – visszalépésére is, ráadásul olyanokra, akik a szabályokat kellően ismerik, sőt azok betartása, betartatása (lenne) a feladatuk a szövetségi versenyeken…

Tudni tudtuk, csak nem sejtettük…
Annak ellenére, hogy számtalan kisebb-nagyobb versenynek adott már otthont a Kákafoki versenypálya, azok a versenyzők, akik komolyabb eredményt szerettek volna elérni, alapos vallatásába kezdtek. Ami a finomszerelékes versenyzésből átruccanó sporttársaknak a legnagyobb fejtörést okozta (de másoknak is), az a kagylórengeteg volt a fenéken.

Mennyivel másképpen viselkedik a felszerelés, ha felülről lógatjuk le a fenékre vagy ha lefektetjük hosszú-hosszú métereken keresztül a kinyílt kagylórengetegre. Hiába veszi is fel a hal a csalit a horoggal, vagy hiába lebegtetik meg a csalikat, az a feeder kosár és a főzsinór azért ott fekszik lent és számtalan alkalommal a legfinomabb bevágás ellenére is (vagy az egyszerű kicsévéléskor is) mint a legélesebb borotva, úgy vágja a kagylóhéj a damilt – legyen előke, legyen főzsinór. És akkor még nem is beszéltünk a törésekről, ahová a feeder kosarak oly szívesen akadtak be. A horgászboltosok mosolyogva dörzsölhették kezeiket, bizony megugrik a kosár, a horog és a damil forgalom. A mennyiségben fogható halak skálája, az etetőanyag összetétele, állaga, a bejuttatott élőanyag mennyisége, milyensége, a feltérképezett mederfenék, maga a felkínált csali és a szerelék pontos összeállítása mind arra várt, hogy megfejtsék és a versenyre összeálljon a kép.


Mi kerüljön a kosárba?


És mi kerüljön a horogra?

Kezdődjék a verseny!
Szombaton reggel 6 órakor a sorsolás megejtése előtt rövid megbeszélést tartottunk: a 15 versenyzőt 2 szektorba osztjuk, „A” szektor a régi híd felől, innen is számozva 8 fővel és a „B” szektor az új híd felől 7 fővel. A pálya alsó és felső szélső két helye (A1, A2, B6 és B7) lett kiemelt hely. Már a sorsoláskor lehetett tudni, hogy nagy jelentősséggel bír egy-egy kihúzott hely, és nem is csak a pályán elfoglalt helyzete miatt. Anélkül, hogy bármelyik versenyzőt a legkisebb mértékben is megsérteném vagy megbántanám, ki lehetett jelenteni: a versenyzők egy része (csak is magában a versenyzésben!) kezdő, másik része igaz haladó, de keveset tud versenyszerűen horgászni, edzeni, tesztelni és ugye voltak a profik, akik erre a versenyre is kellően felkészültek. A sorsolásnál viszont mindenki egyenlő (ellentétben bizonyos előjogokat, kiemeléseket állandóan alkalmazó sportágakkal) így előfordulhat az is, hogy egy „gyengébb” szektor és egy „erősebb” szektor alakulhat ki. Ki is alakult.

Az első forduló
Az első fordulóban (utólag most már tudjuk) a haltalanabb „A” szektorba került a két feltörekvő sarkadi sporttársunk (Molnár Karcsi és Vámosi Sándor), a helyi ismeretekkel ugyan rendelkező, de azért még kevésbé rutinos, nagyon szimpatikus, fiatal orosházi fiú páros is (Sütő Attila és Gabnai Róbert). És az egyik legjobban felkészült helyi versenyző (Uhjár Füles Péter) 3 Maros-Mixes csapattársával. A „főnök” hozta is a kötelezőt, sima szektor 1, majdnem annyi hallal, mint a többiek összesen. A szakértő nézők (mert azok is szép számban látogattak ki a versenyre) láthatták mennyivel másabb horgászatot mutatott be Uhjár Peti a többiekhez képest a szektor belső helyéről is (A7 – 3830 gr). Minden a helyén, semmi se véletlen. Hihetetlen reflex, a legkisebb rezdülésre is gyors, pontos bevágás, akasztás. Nagyon gyorsan kiépítette előnyét, úgyhogy amikor megérkezett a kapástalan időszak, akkor ő már nyugodtan dőlt hátra, nem veszélyeztette semmi sikerét. A második helyet Szabó Richárd szerezte meg a kiemelt A2-ről (1750 gr), míg a harmadik Fekete-Rekényi Péter lett (A6 – 1250 gr). Azért Gabnai Robi abszolút kezdőként majdnem meglepetést okozott egy gyönyörű bodorkának köszönhetően (A8 – 1210 gr), de csak 4. lett a szektorban.

Első forduló, “A” szektor kipipálva

A „B” szektorban pedig megküzdöttek egymással a felkészültséggel, rutinnal felvértezett versenyzők. Mást ne is mondjunk: itt kezdett a végső sorrend első négy helyezettje. A másik három versenyző is rendelkezett annyi verseny múlttal és rutinnal, hogy senki sem lepődött volna meg a fordított sorrenden sem. Még a verseny lebonyolítóit is „meglepte” az a profizmus, amit ez a szektor képviselt már a limitelésnél is. Egyik-másik versenyző olyan arzenált vonultatott fel, hogy úgy tűnt, semmilyen meglepetés sem érheti. És érte.


Katona Laci limiteléséből 5*

Alapos alapozó etetés (hát, erről még egy videót is töltöttünk fel – ilyet még nem igen láthattunk erre felé), dudaszóra bevetett finom halcsemegék a horgokon és … semmi. Csend. Az „A” szektorban Uhjár egyből szedi a a halat, itt meg semmi extra. Már akinek… Szilvási Szilárd (2013. finomszerelékes Európa Bajnoka) élete első(!) feederes versenyények első(!) fordulójában az első(!) 10 percének végére fogott egy 2,5 kilogrammos karpát! Ha használ(hat)tuk az „A” szektorban Uhjárra a „főnök” jelzőt, akkor itt is elsüthetjük? A főnök hátradőlhet? Nem. Bár az ötórás forduló első negyven perce még ezt sugallta, de amit utána láthattunk a „B” szektorban, az maga a feederes versenyzés sava-borsa volt.


Alapozó etetés, a méret a lényeg? 🙂 

A (sajnos) nádfallal elválasztott versenyzők között rohangálhattunk, hogy a szebbnél szebb fogásokban gyönyörködhessünk. Alapvetően eltérő technikákat láthattunk, de eredményesek voltak, az biztos. Volt aki kitartó 20 méter távolságú pecával szedte a keszegeket, volt, aki 35 méterről kifárasztott nagyobb egyedsúlyú példányokat szákolhatott, volt aki ezt váltogatta. Egy biztos: a kulcs a pontos és gyors (sok dobásos) peca volt. A halak nagyon finoman ettek, a látványos botgörbítések ritkák voltak. Mondanom sem kell a szektor egyes Szilvási Szilárd lett (B6 – 9370 gr), mögötte (ekkora súlyoknál) gyilkosan kis különbséggel, 8 dekával verte a második Olajár Pál (B1- 747 gr) a harmadik Potecz Attilát (B3 – 7390 gr). A negyedik helyre Kondacs Gyuri „csúszott vissza”. Azért ez a furcsa kifejezés, mert szent meggyőződése volt a kívülállónak, hogy a gyors, pörgős 5 órán keresztül alig lankadó pecával Dzsordzsó akár első is lehetett volna, annyi halat fogott. De hát a mérleg mondja meg az igazat.


Szilvási Szilárd 9 kg feletti terítékével, és 9 mérföld feletti széles mosolyával

Olajár Pali és a nagy csokor bodorka


Attilának is jutott szép bodri


Kondacs Gyuri sok keszeget fogott, de kicsiknek bizonyultak

Az első forduló hivatalos eredménye

A szektor  B szektor
1. Uhjár Péter A7 3830 gr  1. Szilvási Szilárd B6 9370 gr
2. Szabó Richárd A2 1750 gr  2. Olajár Pál B1 7470 gr
3. Rekényi Péter A6 1250 gr  3. Potecz Attila B3 7390 gr
4. Gabnai Róbert A8 1210 gr  4. Kondacs György B4 6240 gr
5. Deák Sándor A3 620 gr 5. Katona László B7 5270 gr
6. Molnár Károly A1 480 gr 6. Hegedűs József B2 3750 gr
7. Sütő Attila A4 450 gr 7. Hajdú János B5 2860 gr
8. Vámosi Sándor A5 200 gr  

Második forduló

Vasárnap reggel a versenyzők és a szervezők is abban bíztak, hogy a szombati két szektor összekeveredik, ami be is következett. Sajnos a szervezők részéről hiba hátráltatta a sorsolás lebonyolítását, de az érintettek közös egybehangzó elfogadása mellett egy áthidaló gyors megoldással el lehetett kerülni a komplett újrasorsolást. Hiába na, öregszem. Ennyi év után egyszer én is hibázhatok. 🙂 
A szektor elfoglaláskor a „B” szektor is 8 személyes lett, hiszen a B8-ra költözött a rendezőség egy komplett konyhát kialakítva és elkezdte a sertéspörkölt elkészítését hihetetlen mennyiségű tésztával és csemege uborkával. Sajnos a teljes konyha mellé az étkezőből semmit se vittünk, így a versenyzők a földön ülve fogyasztották el az eredményhirdetés előtt az ebédet. Mindet:)) De vissza a versenyre. 
Az „A” szektorba sorsolt Szilvási Szilárd (1 pont) és Olajár Pál (2 pont) is, ráadásul egymás mellé. Rekényi Péter (3 pont) kiülhetett az A2 kiemelt helyre és bizakodhatott. Az A1-et „elvitte” Sütő Attila, aki önmaga első fordulós teljesítményéhez képest szépet horgászott, de látszott, hogy nem befolyásolhatja a szektor elejét. Szilárd újra bevetette Kákafok szisztematikus lebombázását, bár utólag most bánta. Az esélyesk szinte alig fogtak halat, talán Olajár Pali gyűjtögetett elfogadhatóan. Szilárd néhány hal megfogása mellett elővette a kákafoki menekülő taktikai arzenálját és (ha ezt látta volna egy-két hazai feeder mester) a lába alól, a nád tövéről egy pickerbottal (rendesen kosárral felszerelve) kilopott 1,5 kg naphalat. Enyhe szóviccel élve a nap hala Szilárd sok naphala volt. Nagyon szoros lett a vége – sajnos rengeteg kapástalan üresjárattal. Nyert Szilvási (A4 – 2750 gr) Olajár Pál előtt (A5 – 2370 gr). Rekényi Pétert Katona Laci is elcsípte (A7 – 1550 gr), így ő lett a harmadik.
A „B” szektor hét versenyzője legalább a jó halfogásban reménykedett, ami el is indult. Hegedűs Józsi a B7-en 18 perc alatt megfogta az első kiló halát, volt is vigyorgás rendesen, még pálinka sem kellett hozzá. Aztán 10-kor megállt a víz. Ezt tessék szó szerint érteni. Se áramlás (a Dögösi csatorna Deli Ibolya hivatásos kóstoló és Hegedűsné Edit (Erika, Edina, Enikő stb.) aranyérmes konyhai segítő elvitte locsolással a vizet – infó: Füles), se szél. Tökéletes vénasszonyok nyara, ideális piknikelési idő, de 15 rém szenvedő versenyhorgász. Hihetetlen cserkelés kezdődött. Folyamatos váltások vagy kitartó, türelmes rávárások, de az biztos: idegörlő 4 óra. Talán Kondacs Gyuri (B3 – 4570 gr) mondhatja el egyedül, hogy a szombatihoz hasonló pörgős pecája alakult ki, meg is nyerte a szektort. A második helyen a most 11 dekával diadalmaskodó(!) Potecz Attila (B6 – 3980 gr) a harmadik Hegedűs József (B7 – 3870 gr) előtt. Uhjár Péter próbálkozott legbelülről (B1 – 2790 gr), de szektor négyese azt jelentette, hogy a dobogóról is lemondhatott. 
Feszült számolás indult, hogy az ebéd elfogyasztása után az eredményt kihirdethessük.

A második forduló hivatalos eredménye

A szektor B szektor
1. Szilvási Szilárd A4 2750 gr  1. Kondacs György B3 4570 gr
 2. Olajár Pál A5 237 gr  2. Potecz Attila B6 3980 gr
3. Katona László A7 1550 gr  3. Hegedűs József B7 3870 gr
4. Rekényi Péter A2 1460 gr 4. Uhjár Péter B1 2790 gr
5. Hajdú János A8 1220 gr  5. Deák Sándor B4 2270 gr
6. Sütő Attila A1 870 gr 6. Szabó Richárd B6 1690 gr
7. Molnár Károly A3 380 gr  7. Vámosi Sándor B2 110 gr
8. Gabnai Róbert A6 300gr  

 

A versenyt a közel 100.000 forint értékű tárgynyeremények tették kiemelkedővé. Köszönjük támogatóinknak: MATCHFISHING Horgászbolt, Szarvas – SZEKI Horgászbolt, Békés –  Bárkás Horgászbolt Sarkad – Bárkás Horgászegyesület, Sarkadi Édentavak – Édentó Szeszfőzde Bt, Sarkad – BALOGH és BALOGH Reklámiroda

 
Hullafáradtan, de jóllakottan várták a díjátadást a versenyzők

 

1. Szilvási Szilárd – 1. helyezés, 2 pont, 12.120 gr – 2013 MEGYEI FEEDER BAJNOKA (is)
2. Olajár Pál – 2. helyezés, 4 pont, 9840 gr
3. Potecz Attila – 3. helyezés, 5 pont, 11.370 gr

4. Kondacs György – 4. helyezés, 5 pont, 10.810 gr
5. Uhjár Péter – 5. helyezés, 5 pont, 6.620 gr
6. Fekete-Rekényi Péter – 6. helyezés, 7 pont, 2.710 gr
7. Katona László – 7. helyezés, 8 pont, 6.820 gr
8. Szabó Richárd – 8. helyezés, 8 pont, 3.440 gr
9. Hegedűs József – 9. hely, 9 pont, 7.620 gr
10. Deák Sándor – 10. hely, 10 pont, 2.890 gr
11. Hajdú János – 11. helyezés, 12 pont, 4.080 gr
12. Gabnai Róbert – 12. helyezés, 12 pont, 1.510 gr
13. Sütő Attila – 13. helyezés, 13 pont, 1.320 gr
14. Gabnai Róbert – 12. helyezés, 12 pont, 1.510 gr
15. Molnár Károly – 14. helyezés, 13 pont, 860 gr
16. Vámos Sándor – 15. hely, 15 pont, 310 gr


Szilvási Szilárd – Első feeder versenye, rendesen elfáradva


Olajár Pál – Végig koncentráltan, eredményesen. Még egy darazsat, illetve annak marását is legyőzte


Potecz Attila – Második feeder bajnoksága, mostmár a dobogón


Kondacs György – Második feeder bajnoksága, most már majdnem dobogón


Uhjár Péter – Pedig szombaton szépen indult


Fekete-Rekényi Péter – Talán ha ülhetett volna a “B” szektorban


Katona László – Szombaton nem bírt az erős “B” szektorral


Szabó Richárd – Vasárnap nem bírt az erős “B” szektorral


Hegedűs József – Iyen bodorkából kellett volna több


Deák Sándor – Hiányzott a tűz


Hajdú János – Nem baj, úgyis csak a részvétel a fontos :))


Gabnai Róbert – A kis hal is hal


Sütő Attila – Pedig helyismerete kiváló volt


Molnár Károly – Legközelebb biztos jobb eredménye lesz


Vámos Sándor – Nem jött a nagy hal


Mindenkinek gratulálunk!


A győztesek a díjakkal – (balról jobbra) Olajár Pál – Szilvási Szilárd – Potecz Attila

Cikk és képek: Balogh Attila “Ákosapukája”  – Balogh és Balogh Reklámiroda

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük