Pető László emlékére

Megrendülve tudatjuk, hogy Pető László, a Városi Horgász Egyesület elnöke, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének korábbi vezetőségi tagja, Halgazdálkodási Bizottságának elnöke, a Békés Megyei Állami Horgászvizsga Bizottság Békéscsaba és Térsége Vizsgabizottságának elnöke, 2023. július 19-én, 80 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2023. július 28-án 11 órakor lesz a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben.

Az alábbiakban horgászbarátai gondolataival emlékezünk rá:

„A Városi Horgász Egyesület elnökekét tevékenykedett 1989-től haláláig. Az egyesület működtetését évtizedeken keresztül sajátjaként, lelkiismeretesen és odaadóan végezte. Elnökként az egyesület motorja volt, jószerével szinte semmit sem engedett ki a kezéből, mindent precízen ő intézett, amiben kérésére az utóbbi években már néhány barátja segített. Fontos volt számára a kezelésében lévő békéscsabai téglagyári 5-6-os tavak horgászcélú kezelése, sorsa, halasítása, ahol rendszeresen halőri feladatokat is ellátott, emellett szabadidejét horgászattal töltötte. Szerette az embereket, ugyanakkor a hanyagság, rendetlenség és a felelőtlen emberi jellemek rendkívüli módon felháborították. A „külvilág” furcsa embernek látta, aki viszont ismerte, képzett, művelt szakembernek tartotta.”

„Pótolhatatlan érdemei voltak a horgászat, a horgászszervezetek irányában.”

„Egyesületi munkája és szakirányú végzettsége alapján az 1990-es évek végén a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének vezetőségébe választották, ahol az egyik legaktívabb tisztségviselőként vált ismerté. Szívesen vállalt további feladatokat is, így a Békés Megyei Állami Horgászvizsga Bizottság Békéscsaba és Térsége Vizsgabizottságának tagja, később elnöke lett. Ezirányú munkássága alatt a bizottság tagjaival együtt több ezer főt vizsgáztatott le. Egészen haláláig a vizsgabizottság tagja volt, a feladatot utolsó erejét bevetve ellátta.”

„A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége Halgazdálkodási Bizottságának tagja, majd egy cikluson keresztül elnöke volt. Kedvelte és érdeklődött a halas szakma iránt, rendszeresen kijárt a halastavi lehalászásokra, a halszállításokban részt vett, a halátvételekre és telepítésekre is szívesen kísérte el a szövetség ügyvezetőjét és munkatársait.”

„Tisztségeit mindig pozitív, objektív, racionális szakemberként látta el. Az igazságtalan, szakmaiatlan témákra esetenként robbanékonyan reagált.”

„Évtizedes munkáját a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége közgyűlése a Körös-vidék Horgászsportjáért kitüntetéssel ismerte el.”

„2022-ben a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége tiszteletbeli vezetőségi tagjává választotta a közgyűlés.”

„Szeretett a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségében tevékenykedni. Mindig tisztelettel, baráti légkörben fogadtuk. Elismerően emlegettük rendkívüli lexikális műveltségét. Nem volt olyan téma, amiben ne tudtunk volna beszélgetni. Szívesen jött be bármikor irodánkba, segítettük mind az egyesületi, vizsgabiztosi, bizottsági, vagy akár az uszóegyletes munkájában is.”

„Kevesen tudják, hogy kiváló amatőr természetfotós volt, képei számos kiállításon szerepeltek.”

„Szép emlékként tekintünk vissza a balatonboglári közös utakra és horgászatokra, az elnök-titkári versenyekre, vezetőségi és bizottsági értekezletekre, a két évtizedben végzett közös vizsgáztatásokra, a sok-sok közös munkára és feladatra.”

„Az olvasás és a könyvek az utolsó pillanatig „szentély” volt számára. Sokszor kérdeztük: „Mit olvasol Laci bácsi?”, és már sorolta legfrissebben beszerzett könyveit és azok összefoglalását, majd kitért a statisztikákra, hogy hány könyv kiolvasásanál tart éppen.”

„Lelkesen mesélt az Erdélybe szervezett buszos útjairól, ahol idegenvezetőként precízen felkészült az út alatti látnivalókból, történelmi témákból.”

„Jóízűen fogyasztottuk a saját készítésű kolbászát, amit barátaival készített, majd később a horgászbarátokat bevonva együtt is volt lehetőségünk a receptet és technikát is elsajátítani, amit ígérünk, hogy tovább viszünk.”

„Aktív sportolóként az uszoda, betegségéig a második otthona volt. Aktívan részt vett a sportéletben, a Senior Úszóklub elnökeként is tevékenykedett, versenyeket, összejöveteleket szervezett. Lakásában, irodájában, garázsában mindenhol serlegek és érmek fémjelezék sporteredményeit és példaértékű vitalitását.”

„Mérnöki precizitása a horgászatra is kiterjedt. A halfogásokról alkalomra vetítve pontos statisztikákat vezetett, amit a szövetség irodájába érkezve egy kávé mellett előszeretettel elemzett ki.”

„Precíz, rend és tisztaságszerető, pontos embernek ismertük meg.”

„Szavait idézve irodánkba érkezve gyakran elmondta: „Egy igen jó srác érkezett, ezzel nem vagyok egyedül, és még csak súroltam a valóságot”

Most egy „igen jó srác” ment el…  de a valóság, itt, sok szép együtt töltött munkaóra, baráti beszélgetések, programok, rendezvények, megannyi szép emlékként marad meg bennünk.

„Igen jó srác voltál!” Mindannyian nagyon szerettünk. Hiányozni fogsz Laci bácsi!