Poklás csatorna – egy új szövetségi vízterület krónikája

A szövetség kezelésében 2015 tavaszától üzemelő gyulai Poklás csatorna néhány hónap alatt vált – az általános horgászigények biztosítása mellett – a kifejezetten sporthorgász célok kiszolgálására is alkalmas vízterületté. Ez elsősorban – a rendezett környezeti feltételek mellett – a halállomány mennyiségében és minőségében mutatkozik meg, amely az aktuális telepítési időszaktól függően 1000 kg/hektár körül alakul. Az adott területre vetített, növelt halállomány kialakításával a szövetség nem csupán a Gyulán és környezetében élő horgászok, illetve a megye sporthorgászai számára szeretett volna vonzó vízterületet létrehozni, hanem a városba érkező, kiemelkedő horgászélményeket kereső turisták részére is.

A vízterület újjászületése

Aki ma ellátogat a Poklásra, annak már nehéz elképzelnie azt a rendezetlen állapotot, amely szűk egy évvel ezelőtt még a vízpartot és részben a medret is jellemezte. Az árvízvédelmi körtöltés kiépítésekor keletkezett csatorna náddal, bokrokkal benőtt szemetes partvonaláról, illetve a sok helyen alaposan elnádasosodott mederről aligha gondolhatta volna bárki is, hogy 2015-ben a Poklás nemcsak hogy kulturált horgászatra alkalmas vízterületté válik, de extra fogási lehetőségekkel fog kecsegtetni.


Így kezdődött – 2014 őszén a Poklás

A szövetség, Gyula Város Önkormányzatával történő, a hasznosításra irányuló megállapodás után 2014 őszén kezdte meg a felújító munkálatokat, az addig mindvégig zápor-és belvíztározóként funkcionáló, továbbá a helyi tavak vízellátásának és vízfrissítésének ökológiai célú vízpótlását biztosító, illetve a helyi mezőgazdaság öntözési igényeit kielégítő csatornán. Ennek nyomán több teherautónyi szemét, a parton és a vízen levágott nád került a területről elszállításra, mely után megtörténhetett a körtöltés oldali partvonal rendezése, parkosítása is.


Kotrásból származó üledék az elvadult növényzettől megtísztított parton


A mederben felnőtt régi nád levágása is feladatott adott

1000 kg/hektár hal a Poklásban

2015 koratavaszán már egy megújult, bár fű hiányában még kissé kopár, de rendezett partvonalú területen indulhatott meg a csatorna halasítása. A szövetség telepítési gyakorlatának megfelelően a tilalmi idővel, illetve méret- és darabszám korlátozással védett halfajok mellett jelentős mennyiségű keszegféle is kihelyezésre került, de a hasznosítás céljainak megfelelően kifejezetten a visszafogható méretű pontyokból lett emelt mennyiség a Poklásba telepítve. Így jöhetett létre az adott területre vetített, halastavakéhoz közeli, horgászok számára kifejezetten imponáló 1000 kg/hektáros halállomány, amely halasítás szempontjából a szövetség vízterületei és a megye egyéb horgászvizei között is kiemelkedőnek számít.


Szezon- és egyben vízterület nyitó nap 2015. május 1-én
a megújult Poklás csatornán

Sporthorgászatot támogató horgászrend

A jól telepített horgászvizekét is felülmúló halmennyiség fenntartásával, a szövetségnek – az általános horgászigények kielégítése mellett – alapvetően az élményalapú sporthorgászathoz ideális vízterület létrehozása volt a célja, amelyhez megfelelően egyedi horgászrendet vezetett be. A szövetségi eddig vízterületeinek horgászrendjétől sok pontban eltérő szabályok megismertetését és gyakorlását saját halőri szolgálat biztosítja, fokozottan ügyelve az éjszakai horgászat tilalmának betartatására és az esetleges hallopási kísérletek megakadályozására is.


Az egyedi horgászrend betartását halőri szolgálat segíti 

Ennek – az éves területi jeggyel kihasználható szigorúbb kvótarendszer mellett – talán legfontosabb eleme, hogy csak sporthorgász napijegy váltható a csatornára, mellyel értelemszerűen halat elvinni nem lehet. (Szabályokról, területi jegyről bővebben ITT olvashat.)

Bár a csatorna a horgászati célú kezelést tekintve fiatalnak tekinthető, a halállományt nem csupán az éppen visszafogható méretű halak alkotják. Ezt bizonyítják a horgászok fogásai, melyek között már most is előfordulnak 3-4 kilós ponty illetve 5-6 kilós amur, illetve 2-3 kilogrammos süllő vagy csukazsákmányok is. Ez a már most is kedvezőnek tekinthető egyedméret-kondíció a jövőben várhatóan gyorsan erősödik majd, főként, ha a kíméleti súlyhatárokat vesszük figyelembe, amely ponty esetében 4 kilogramm, ragadozóknál 2 kilogramm, míg keszegféléknél 0,7 kilogramm.

A Poklás csatornán eredményesen alkalmazható horgászmódszerekről általánosságban elmondható, hogy leginkább a finomabban összeállított úszós és fenekező horgászmódszerek hoznak sikert, de a nyílt partszakasz optimális körülményeket biztosít a pergetéshez is.


Úszós és fenekező finomszerelékes módszerek eredményesek igazán

Aki még nem horgászott a Pokláson, annak érdemes tudnia, hogy a mederkép változó, a felsővégi 2-2,5 méteres vízmélység fokozatosan csökken az alsóvégi területek irányába. A csatorna – különösen – alsóvégi fele nádtorzsákkal változó mértékben tarkított, melyek helyenként a víz alatt megbújva akadóssá teszik a terepet a szerelékek számára. A csatorna felső vége kevésbé leakadás veszélyes, itt jól alkalmazhatóak a legkifinomultabb horgászmódszerek is. Az alsóvégi néhány méter széles – valóban csatornajellegű – meder fokozatosan szélesedik ki és a felsővégi harmadon már inkább holtági jelleget ölt.


A Poklás csatorna alsóvégi…


…és felsővégi tájékoztató táblája

Mindent összevetve elmondható, hogy a hasznosítás jelenlegi formáját tekintve a Poklás csatornával egy új típusú, fokozottan sporthorgász szempontrendszerű szövetségi vízterület jött létre, amelyet sok horgász és horgászközösség örömmel fogad. Ezt bizonyítja a szezon- és napijegyes horgászok stabil jelenléte mellett az idei évet is már számos eseménnyel gazdagító programnaptár, amelyben gyermekversenyek, versenyhorgász megmérettetések, magánszervezésű vagy céges horgászesemények, vagy például a Gyula-Arad polgármesteri hivatali verseny is helyet kapott.


A horgászok és a környékbeli lakosok körében is kedvelt helyszínné vált
az egykor elhanyagolt csatorna ma már rendezett, kulturált környezete

Az elképzelések szerint a Poklás csatornát a szövetség hosszútávon is szeretné sporthorgászati szempontok szerint kezelni, tovább optimalizálva a halfogás már most is kiemelkedő lehetőségeit.

a Szerk.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük