IV. KHESZ Balogh és Balogh feeder horgászbajnokság – beszámoló

2015. július 5-én vasárnap, a vésztői Kecskés-zugi holtágon sikeresen lezajlott a IV. KHESZ Balogh és Balogh Békés Megyei Egyéni Feeder Horgászbajnokság. Mintegy 20 versenyző vágott neki tűző napsütésben és hihetet­len forróságban Békés megye idei legrangosabb feeder horgászversenyének.

A versenyzőket három szektorba sorsoltuk („A” szektor 7 fő, „B” szektor 6 fő és „C” szektor 7 fő), de a hat szektorszélsőt kiemeltük, ők már nem ülhettek a délutáni for­dulón a szektorok szélére. A reggelire frissen készített és elfogyasztott sültkolbász illata, íze kísérte mindnyájunkat a partra, hogy 7:50-kor elkezdődhessen a nehézetetés, majd 8-tól a délig tartó pecázás.

Az első fordulóban a „B” szektor középső két helyétől eltekintve bárhol lehetett halat fogni. Pontyot, kárászt, keszeget, amurt. Csendben, mértékletes etetéssel, nem kapkodva, nem siettetve, finoman és a jól kiválasz­tott csalival, remek reflexszel. A kétkedők és a kritikusok fanyar hangjaira visszaem­lékezve csak annyit jegyeznék meg: 2015-re egy nagyon jól szabályozott, egyforma feltételeket teremtő szabályrendszer biztosítja immár az egyenlő feltételeket. Ezen belül az adott víz, az adott halak meghorgászása és azok megfogása határozza meg az üdvözítő módszert. Ez van, akinek fekszik, van, akinek kevésbé. Gyakorolni, edzeni, alkalmazkodni kell. Nem véletlen, hogy a nagyszerű úszós sporttársak mellett. országos szinten és megyénkben is kialakult egy remekül, eredményesen feederező versenyzői csapat. Idéznék egy vízparti bölcseletet: a jövő elkezdődött!

Az eredményeket böngészve az „A” szektorban azt láthattuk, hogy az A2-ről Szűcs Zsolt csend­ben összeszedte a nap legnagyobb, egy fordulóra vetített fogását, amely 12.390 g volt. Remek eredmény! Kellett is a szektorgyőzelemhez, mert a tavalyi bajnok Szabó Zsolt 10.190 g-os „szektorkettes” fogásával mindent megtett középről (A4) a jó eredményért. Egy biztos, apró halak fogásával nem lehetett labdába rúgni.

A „B” szektorban Patkás József – mit kiderült – a kötelező győzelmet (10.630 g) hozta B1-ről. Az már más, hogy délután egy hellyel beljebb ülve szinte halat sem fogott. Ennyire számít, hogy valaki mellett ülnek-e mindkét oldalról vagy nem. Második Petruska László lett szép eredmén­nyel. Érdekesség: a rutinos, jó pecásnak mondható két spori (Olajár és Potecz) középről (B3, B4) nem tudtak érdemben beleszólni az első forduló alakulásába.

A „C” szektorban az előzetes esélylatolgatás azt mondatta velünk, hogy a helyi versenyző, Megyeri Mátyás (C7), a pálya felső széléről be fogja húzni az egyest, de ez nem így lett. Arra sem lehetett gondolni, hogy az ígéretes sarkadi fiatal, Erdei Attila és az úszós versenyek sokaságán edződött, 2013-ban Békésszentandráson megyei feeder bajnoki címet is szerző Szilvási Szilárd összesen nem tudnak egy kiló halat fogni. Ellenben középről (C4) Balogh Ákos hozta az egyest, míg Kutyej Lajos (C6) lett a második. Őket lehetett látni edzeni a korábbi napokban a vízen…

Az ebéd elfogyasztása közben megtartottuk a második forduló sorsolását. Érdekes, hogy két egypontos (Szűcs Zsolt és Balogh Ákos) a C szektorba sorsolt és pont a szektor két szélére. A harmadik egypontos, Patkás József a B2-re ülhetett, de ahogy korábban említésre került, nagyon nem az ő fordulója lett. A meleg és a fülledtség tovább fokozódott, de 14.30–18.30-ig peca!

Vésztő hozta a szokásos arcát: megjelentek egyre több helyen a nagytestű növényevők vagy éppen egy-egy harcsa is. Lehetett hallani a vízparton, hogy sok sporttárs 8-10 akasztása is elment (lefordult, szakadt), pedig ha az megvan, akkor… Tanulság: vagy finom szerelékkel sok elvesztett kapás vagy durvább cuccal, akár 20-as előkével (nevezhetjük „hevifíderezés”-nek) kevesebb, ritkább (türelmesen kiült) kapás, de azok száko­lással végződtek. A mérleg megválaszolta este, hogy kinek lett igaza.

Az „A” szektort Molnár Gábor (A2) nyerte, akinek jól jött mindjárt az elején a közel 3 és feles amur. Olajár Pali (A1) fogta, fogta a halat, de csak második lett. A szektor belső fele megint lemaradt a többiek mögött.

A „B” szektorban Potecz Attila végre egy jó helyet sorsolt (B1) és meg is fogta a maga 11.650 grammnyi halát. A második helyre lett elég, lévén, hogy a B4-en Erdei Attila szákolta a nap legnagyobb fogását (6.380 g ponty) és így 5 dekával megelőzte Po­teczet. Min múlik egy végeredmény…? Szabó Zsolt a B6-ról megint hajrá­zott, de sok hala elment (ha csak a felét megfogja), viszont nincsen „ha”-val kezdődő mondat a sportban.

A „C” szektorban a két, győzelemre is esélyes horgász izgalmas csatát vívott. Lévén nem látták egymást, sőt mindketten elég jól takarva pecáztak, csak „elmondásaik” alapján lehetett sejteni ki is áll jobban. Ugyanakkor középen (jól láthatóan) Erdődi András (C5) minden nagyobb testű kárásza emelte az izgalmakat, fokozta a feszültséget. Végül a nagytestű halakat zsákmányoló Balogh Ákos (C1 – 8.700 g) örülhetett, második Szűcs Zsolt (C7 – 6.370 g), harmadik Erdődi András lett ( 6.170 g).

Összességében 204 kilogramm halat zsákmányoltak a sporttársak, ami fordulónként, fejenként 5,1 kilós átlag, ami szép eredmény. Külön köszönet illeti a Mágori Horgász Egyesületet, akik rendezett vízparttal, kol­bászsütéssel, kulturált környezet biztosításával segítették a lebonyolítást!

Az eredményhirdetéskor tárgynyereményekkel kedveskedtek a szervezők, amiket köszönünk támogatóinknak a Matchfishing Horgászboltnak (Szarvas) és a Hargita Horgászboltnak (Békéscsaba).

Köszönet illeti az adminisztráció terén nyújtott önzetlen segítségéért Patkás Dórát.

cikk: Balogh Attila

Eredmények:

1. Balogh Ákos (Sarkad) 2 pont
2. Szűcs Zsolt (Szeghalom) 3 pont
3. Gábor Molnár (Sarkad) 4 pont

4. Szabó Zsolt 4 p
5. Zselenák Attila 5 p
6. Erdődi András 6 p
7. Kutyej Lajos 6 p
8. Potecz Attila 7 p
9. Erdei Attila 7 p
10. Patkás József 7 p
11. Olajár Pál 8 p
12. Pákozdi István 8 p
13. Petruska László 9 p
14. Rybinszki János 9 p
15. Szűcs Ende 10 p
16. Bata Zsolt 11 p
17. Szilvási Szilárd 11 p
18. Megyeri Mátyás 11 p
19. Szekerczés Sándor 12 p
20. Miloszrdni László 12 p


A IV. KHESZ Balogh és Balogh feeder horgászbajnokság dobogósai
1. Balogh Ákos (középen), 2. Szűcs Zsolt (balról), 3. Molnár Gábor (jobbról)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük