Pontyfogó gyermek horgászverseny a Poklás csatornán – beszámoló

A KHESZ Ifi Klubjának keretén belül különleges és kifejezetten izgalmas verseny került megrendezésre szeptember első hétvégéjén, a gyulai Poklás csatornán. Különleges azért, mert a gyermekek most egy kifejezetten sporthorgász igényeket kielégítő szövetségi vízen próbálhatták ki tudásukat és ügyességüket, izgalmas pedig abból az okból, miszerint itt alapvetően már nem a bodrik, meg a vörösszárnyúak portyáztak a csalik körül, hanem nagyobb testű halak. Pontyok és amurok.

Békés megye számos településéről 16 fős mezőny verbuválódott össze, a gyengébbik nemet három „kishölgy” is képviselte. A reggel fél nyolcas gyülekező és a nevezés után a szervezők köszöntötték a versenyzőket, akik ezt követően hasznos tanácsokat hallgathattak meg a Poklás csatornával és halaival kapcsolatban. Az elhangzottakhoz igazi kedvcsinálót jelentett a háttérben intenzíven táplálkozó, a nád hajtásait legelő amurok jelenléte.


A borús idő ellenére 16 gyermek nevezett az izgalmas versenyre

A horgászhelyek kisorsolása, a csalik és etetőanyagok kiosztása, a horgászállások elfoglalása és a felkészülés után, kellően felcsigázva várta tehát mindenki a dudaszót, amely végre kora délelőtt jelt adott a horgászat kezdetére. Az élményeket csak a borult idő árnyékolta be. A gyanús fellegek miatt a szervezők felhívták mindenkinek a figyelmét, hogy komolyabb vihartevékenység előjeleit tapasztalva dudaszó fog figyelmeztetni mindenkit a horgászat haladéktalan befejezésére. Az időjárás azonban javult, 10 órára kisütött a nap és immár semmi akadálya nem lehetett a nagyhalak fogásnak.


Mézes Hajnalka rutinos “hölgyhorgásznak” számít már

Persze ez azért a Pokláson sem olyan egyszerű, mint amilyennek az 1000 kg/hektáros halállományból és reggeli amurpartiból következik. A halak étvágya a horognál már nem volt olyan egyértelmű és persze a végső bizonyíték a halra mégis a horgon van, így érhető, hogy az első ponty fogásának látványa nagy lelkesedést okozott a mezőnyben.


Egy-egy testesebb hal fárasztása mindig nagy lelkesedést váltott ki a mezőnyből

A gyerekek, az élővíz-csatornai versenyeknek és horgászatoknak köszönhetően már láthatóan ügyesek és tapasztaltak voltak a finomszerelékes technikákban, azonban kitűnt, hogy a nagyobb testű halak horgászata még sok gyakorlást kíván minden részlet tekintetében. Technikás volt a pálya, a keszegféle-, a kárász- és a törpeharcsatömeget szelektálva kellett megfogni a pontyokat és az óvatosan kapó éhes amurokat. Fontos volt a szemes takarmány koncentrált módon történő beetetése, (a „koncentráltság” most még jobbára térképszerűen beterítve sikerült), de szemes takarmány – a helyben kapott csemegekukoricán kívül – néhány versenyzőt kivéve, sajnos nem nagyon volt a résztvevőknél.


Sok tapasztalat szükséges még a nagyhalas sikerekhez

Összesen hatan fogtak pontyot, amurt végül csak egyet sikerült horogra csalni, ami egyben a verseny legnagyobb hala is lett. A többieknek megmaradt az élmény, amelyet egy-egy testesebb hal fárasztása és netalán a csúffá tett szerelés jelentett. A haltömeg által felkavart víz helyenként tejeskávé színű volt, ami jól mutatta: kell még a tudást csiszolni ahhoz, hogy sok halból, sokat is lehessen fogni. Mindent összevetve a verseny remekül sikerült és az elért eredménytől függetlenül minden gyermekben ott maradt a lelkesedés, amely a jövőre is megrendezésre kerülő versenyig bizonyára kitart majd.

Fotók: Simon Ferenc

Eredmények:

1. Lázár Krisztián / 8480 g
2. Karácsonyi Máté / 4320 g
3. Karácsonyi Dávid / 2540 g
4. Takács Martin / 2380 g
5. Cseresznyés Ferenc / 2300 g
6. Weigert Zsolt / 1620 g
7. Lajos Máté / 1560 g

Legnagyobb hal fogása:
Lázár Krisztián / 4660 grammos amur

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük