Pontyfogó Kupa a Poklás csatornán – beszámoló

2015. május 31-én került megrendezésre a KHESZ újonnan kialakított horgászvizén (Gyula, Poklás csatorna) a 2015-ös Pontyfogó Kupa. A reggeli gyülekezőt és névsorolvasást követően egy kényszerű technikai értekezletet tartottak a szervezők. Szerettük volna a „pontyfogó” jelleg miatt az egyéb halakat (küsz, keszegfélék, kárász, stb.) kizárni a figyelembe vehető fogások közül, annál is inkább, hiszen jó páran – a pontyfogók nem kicsi táborát képviselve – elve pontyos versenyre készültek, de néhány „konok” versenyző ragaszkodott ahhoz, hogy minden halfaj számítson.

Mivel nem volt részünkről (szervezők) kiírva erre vonatkozó egyértelmű szabály (ilyen jellegű versenyt még nem tartottunk), így szavazásra került sor. Egy-két szavazati többség eredményeként, a versenyt „pontyfogóról”, gyakorlatilag általános szabályrendű horgászversenyre minősítettük, azaz minden hal számított. Elképzelhető mindennek problematikája, ha arra gondolunk, hogy voltak, akik csontit nem is hoztak. Tanulván mindebből, jövőre körültekintőbben kell eljárnunk a szabályok tekintetében.

A 16 versenyző, két, nyolcfős szektorban – melyek között 20-25 méter üres rész volt – kapott helyet, így a kiemelés folytán a két fordulóban mindenki ült vagy szektor szélen, vagy mellette. A sekély, nagyon akadós, torzsás pályához jól alkalmazkodtak a versenyzők, de bizony láthattunk leakadásokat, szakadásokat is, így volt, aki a verseny végén „waggler-mentő” akcióba fogott.

Az első fordulóban – a szabálymódosítás adta lehetőséget kihasználva – az ínséges, kapásmentes időszakban láthattunk menekülő alternatívákat választó – rakóssal sneciző, bodorkázó – versenyzőket, illetve a szemes etetésen és csalizáson kitartóan bizakodó sporttársakat is.

Az „A” szektort Nagy Zsolt nyerte a győzelmet jelentő „három kapásból, három nagyhalat megfogok” taktikával. Szoták Róbert nem sokkal maradt le mögötte 1-2 testesebb halával és szorgosan összefogott apróhalaival. A „B” szektorban Petényi Roland nagyszerű rajtot vett, sokáig bizony magabiztosan vezetett is, de az utolsó másfél órában Tóth Zoltán látványos hajrába fogott, nem egyszer a szomszédok merítőjét is használatba véve. Több halának a megtarthatóságához bizony szükség volt az egész „B” szektor jóindulatára.

A második forduló rém csendesen kezdődött, mintha a halak is elmentek volna jóllakottan sziesztázni. Harmati Attilának az „A” szektor megnyeréséhez már 4.010 g fogás is elegendő volt, míg a „B” szektor külső szélére sorsoló tavalyi feeder-bajnok Szabó Zsolt, szektorelsőséget jelentő 7.180 g fogással bizonyította be, hogy ha van előtte nagytestű hal, akkor azt bizony meg is fogja. Itt a második helyet a legfiatalabb versenyző, Cseresznyés Ferenc szerezte meg, akinek a fárasztás már jobban ment, mint az első fordulóban. Bizony, ha akkor nem veszít el 5-6 nagy halat, akkor a dobogósok között szerepelhetett volna.

Végeredmény:

1. Tóth Zoltán / 4 pont / 10.000 g

2. Szoták Róbert / 5 p / 7.150 g

3. Zahorán György / 5 p / 7.010 g

4. Cseresznyés Ferenc

5. Harmati Attila

6. Petény Roland

7. Szabó Zsolt

8. Nagy Zsolt

9. Szabó József

10. Tóth Sándor

11. Nyári Tamás

12. Pugymer Péter

13. Vigh Roland

14. Hajdú János

15. Barabás Miklós, Máté János DQ

Cikk és fotó: Balogh Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük