Rekordszámú nevezővel, tucatnyi világbajnokkal érkezett az Utánpótlás Országos Bajnokság Gyomaendrődre

Kiemelt jelentőségű, országos horgászverseny helyszínét adta 2023. július 13-16. csütörtök-vasárnap a fűzfás-zugi versenypálya Gyomaendrődön. Az LVIII. U15-U20-U25 Utánpótlás Országos Bajnokság az év top kategóriás versenyét adta a Körös-vidék életében, amelyre nézőként is érdemes volt kilátogatni. Az ifjú horgászok hazai formula-1 eseményéről Ambrus Tibort, a Magyar Országos Horgász Szövetség Versenysport Irodavezetőjét kérdeztük még a viadal előtt:

– Nem túlzás állítani, hogy az előttünk álló héten minden korosztályos érdekeltségű versenyhorgász szempár a Fűzfás-zugi-holtágra szegeződik. Segítsünk egy picit a kulisszák mögé látni: miért a fokozott izgalom és várakozás?

– Kettős a tétje az előttünk álló korosztályos országos bajnokságnak, ahol tulajdonképpen három verseny zajlik majd egyszerre. Először is itt dől el az u15-20-25 kategóriákban a magyar bajnoki cím sorsa, illetve a legjobbak itt szerezhetnek kvalifikációt a jövő évi világbajnokságra. A magyar horgász-versenysport a világ élmezőnyében van, ezt mi sem bizonyítja „frissebben”, mint feeder csapatunk elmúlt hétvégén Szerbiában szerzett világbajnoki címe. Ilyen nemzeti sikerekkel nyilván az utánpótlás bajnokság is felértékelődik, hiszen innen kerülnek majd ki azok tehetséges fiatalok, akik a felnőttek nyomdokaiba lépnek.

– Ifjú hölgyeket is láthatunk majd egy-egy horgászálláson…

– Jellemzően az U15 korosztály indulói között üdvözölhetünk ezúttal is leányversenyzőket, a felsőbb korosztályok hölgyversenyzői általában már a felnőtt bajnokság mezőnyében indulnak. Általában 10% alatti arányt képviselnek a fiúk mellett, ezúttal három hölgy neve szerepel a nevezési listán.

– Számos MOHOSZ rendezésű országos horgászverseny helyszínét adta az elmúlt években a Fűzfás-zugi-holtág. A korosztályos OB egy újabb mérföldkő a Körös-vidék versenyhorgász-portfóliójában, de a MOHOSZ számára is történelem. Miért?

 – A Fűzfás-zugi-holtág már országosan is jól ismert pálya, szeretnek a versenyzők ide jönni. A most megrendezésre kerülő korosztályos bajnokságra 67 versenyző adta le a nevezését, ami rekordot jelent. A népes mezőny számára újabb stégekkel, immár 70 állásra kellett bővíteni a versenypályát, amelynek elvégzéséért a házigazda Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége vezetőségét és kollektíváját köszönet illeti.

– Bár a mezőny csupa fiatalból fog állni, a látszat ne tévesszen meg senkit. Mennyi világbajnokot is köszönthetünk a résztvevők között?

– Szám szerint tizenkettőt. Ahogy a felnőtt, úgy az utánpótlás versenyzőink is a világszínvonalat képviselik a horgászsportban. U20-as csapatunk a legerősebb, az elmúlt két évben megnyerték a világbajnokságot, augusztus elején utazunk Portugáliába, ahol reméljük nem szakad meg ez a fantasztikus sikerfolyam.

– A Fűzfás-zugi-holtág köztudottan optimális egy technikás, sokhalas versenyhez. Mire lehet számítani egy ekkora mezőny esetében?

– Picit szerényebb fogási mennyiségekre számítok. A verseny maga négy fordulóban kerül lebonyolításra a hétfő, kedd, szerdai edzésnapokat követően. Egyrészt nagyon sok versenyző ül botok mögé, a pálya egész héten terhelve lesz, erre rájön még a kánikulai meleg, ami éppen a héten robban be. Ez persze csak jóslat a részemről, de nemigen leszenek 10-15-20 kilós fogások, lehet, hogy ennek töredékével is meg kell a versenyzőknek elégedniük. Ez persze nem jelent a versenyzésben semmilyen hátrányt, hiszen, ha valaki 1 kilogramm fogással nyer egy versenyt, az ugyanúgy aranyat ér, mint aki 20 kilóval éri el ugyanezt. Első a megfelelő körülményekkel biztosított, izgalmas, jó versenyzés, amire a Fűzfás-zugi-holtág és a házigazda KHESZ mindig garancia.


A versenynapokat fülledt, fokozódó kánikulai meleg, csökkenő halaktivitás és a pályához képest átlag alatti fogások jellemezték. A hét végére alaposan „kifáradt” pálya ugyancsak feladta a leckét a mezőnynek. Az előző napok tendenciái alapján sejteni lehetett, hogy aki jó szektoreredményt akar az utolsó fordulóban elérni, az vasárnap bizonyosan nem építheti taktikáját a keszeges mennyiségpecára, mert egészen egyszerűen ekkora halaktivitás a feltetetett pályán nem állt rendelkezésre.

Egyértelművé vált, hogy a napok óta erőtlenedő tömeghalazás zsákutcájából kiutat a nagytestű halak, a pontyok, az amurok, no és a balinok jelenthetnek, amelyek szintén mérsékelt aktivitást mutatva, de a pálya minden részén végig jelen voltak. Akinek sikerült néhány szebb példányt merítőhálóba terelnie belőlük, csak az számíthatott érdemleges eredményre az utolsó fordulóban.

A szákok tartalma ennek megfelelően ugyancsak nagy különbségeket mutatott az utolsó napi mérlegeléseknél és alaposan átfésülte az addig kialakult erőrendeket, akár több helyezéssel előre, illetve hátrább sorolva a versenyzőket. A bajnoki címet U15-ben Kertész Botond, U20-ban ifj. Temkó Lóránt Dominik, U25-ben Bakó Péter szerezte meg.

U15 végeredmények

https://ranglista.mohosz.hu/public/versenyeredmeny?vid=808

U20 végeredmények

https://ranglista.mohosz.hu/public/versenyeredmeny?vid=809

U25 végeredmények

https://ranglista.mohosz.hu/public/versenyeredmeny?vid=810

Az ünnepélyes eredményhirdetést megtisztelte jelenlétével Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere, aki Ambrus Tiborral, a Magyar Országos Horgász Szövetség Versenysport Irodavezetőjével és a házigazda Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége ügyvezető igazgatójával, Nemes Attilával közösen adták át a dobogóra büszkén fellépő versenyzőknek a serlegeket, akik közül többen egy hűsítő örömcsobbanással ünnepeltek a ceremóniát követően.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége ezúton gratulál hazai pályás versenyzőinek kiváló teljesítményükért, akik közül U25-ben Vidó Roland bronzéremnek örülhetett, többen pedig kevéssel csúsztak le a dobogóról:

A körös-vidéki utánpótlás versenyhorgászok eredményei:

U15
4. Szabó Barnabás
6. Polgár Bence
8. Rojkó Balázs

U20
7. ifj. Weigert Zsolt
12. Keller-Pintér János Bence
28. Tímár Fanni Lilien

U25
3. Vidó Roland
4. Takács Martin
5. Pataki Sándor
8. Lázár Krisztián