Remek KHESZ szereplés a Tagszövetségi Csapat Országos Bajnokságon

A Maty-éren 2023. július 22-23-án lezajlott TCSOB versenyen a KHESZ csapata a 4. helyen végzett, Pataki Sándor felnőtt egyéniben a dobogó második, míg Rojkó Balázs U15-ben a harmadik fokára állhatott fel. Az egész KHESZ csapatnak gratulálunk a remek teljesítményért! Az elért eredmény az utóbbi évek legrangosabb KHESZ TCSOB sikere, amelyben minden bizonnyal szerepet játszik a megyei versenyhorgászat egyes szegmenseinek erőteljes fejlődése, illetőleg generációváltása. A verseny értékeléséhez az utazó csapat kijelölt kapitányát, a szintén utánpótlás nemzedéket képviselő Lázár Krisztiánt kérdeztük:

– Milyen reményekkel, célokkal utazott el a csapat?

– A csapatösszeállítás kapcsán már a verseny előtt azt gondoltam, hogy kifejezetten erős a keret, ami alapján az 1-5. helyezés reálisan kitűzhető célnak tűnt. Az első edzésnapon még kevés hal volt a pályán, ez folyamatosan „etetődött” fel, így a halmennyiség is nőtt. A csapatunkban szerencsére olyan tagok is voltak Vidó Roland és Smányi Szabolcs révén, akik viszonylag sokat versenyeznek a Maty-éren és értékes tapasztaltokkal tudtak segíteni. Szabi rakta össze a csapattaktikát, ami általánosan jól működött a versenyen mindenkinél. Ahol kicsit gyengébb lett az eredmény, ott inkább olyan technikai részletek álltak a háttérben, amelyek túlzott halvesztéseket okoztak, például a nem megfelelő horogméret, a gumizás stb.

– Maty-ér híresen törpés víz tud lenni, ez hogyan befolyásolta a csapat teljesítményét?

– Szerencsére nem volt zavaró mennyiségben jelen a törpeharcsa. A fogott halak zömét főkét a pontyok, a 15-20 dekás ezüstkárászok, illetve egyes helyen a balinok tették ki. Utóbbira jó példa az egyéni ezüstöt nyert Pataki Sanyi első fordulós teljesítménye, amely szinte tisztán balinos terítékkel 20 kiló fölötti fogás jelentett. Ezeket a halakat ragasztott csontis technikával mederfenéken, folyamatosan egyhelyben lehetett tartani, persze kellő szakavatottság mellett.

– Említsük meg a legfiatalabb csapattag, Rojkó Balázs egyéni bronzérmes eredményét is, aki talán a legkevesebb versenyhorgász rutinnal rendelkezik…

– Az ő teljesítménye azért is figyelemreméltó, mivel a pálya szélén elhelyezkedő U15 mezőny totál belsejébe, úgymond a legrosszabb helyre kapott sorsolást mind a két fordulóban. A némileg szerencsétlen helyzetet is gyönyörűen meg tudta oldani egy szektor 7-es és egy szektor 4-es eredménnyel.

– Mi egy csapatkapitány szerepe egy versenyen, ami tulajdonképpen most rád hárult?

– Képviselni a csapatot a kapitányi megbeszéléseken, ami a sorsolt helyek kihúzását, továbbá az eldöntendő kérdésben történő szavazást jelenti elsősorban. Utóbbira csak egy-két példa: kapitányi szavazással kellett többek között eldönteni, hogy a láda első lába beleérhet-e a vízbe, illetve, hogy az utánpótlás korosztálynál és a nőknél mire terjedhet ki a segítők hatásköre.

– A csapat 4. helyezése, illetve az egyéni 2. és 3. hely az utóbbi évek legsikeresebb KHESZ országos csapatversenyen elért eredményét jelenti. Személy szerint minek tulajdonítod ezt?

– Erre nem könnyű válaszolni. Annyi bizonyos, hogy a versenykörülmények a szállástól a rendezésig, továbbá az időjárás is remek volt, de nyilván ez minden versenyző számára igaz. A nagy mennyiségű hal viszont kifejezetten kedvezett számunkra, hiszen a fűzfás-zugi „hazai” versenypályán hasonló halkészlethez vagyunk hozzászokva. Tagadhatatlanul nagy pluszt jelentett a kiváló csapatatmoszféra, ami azért is értékes, mivel nem vagyunk összeszokott team, mégis konfliktusmentes, összetartó, jó hangulatú, konstruktívan kommunikáló társaságot, valódi csapategységet tudnunk alkotni. Talán ez az a plusz, amiből hosszútávon leginkább építkeznünk lehet.

A csapat tagjai: U15 Rojkó Balázs; U20 Keller-Pintér János Bence, női versenyző Tímár Fanni; felnőtt Vidó Roland, Smányi Szabolcs, Takács Martin, Pataki Sándor, 55+ korosztály Holler László; kapitány: Lázár Krisztián; csapatsegítők: Miloszrdni László, Vidó Ferenc