Sokrétű KHESZ szerepvállalás a XIX. Gyomaendrődi Nemzetközi Halfőző Versenyen

Igencsak  mozgalmasan telt a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének szombatja a mögöttünk hagyott hétvégén. A XIX. Gyomaendrődi Nemzetközi Halfőző Verseny keretében a KHESZ aktívája nemcsak a bogrács mögött serénykedett: a rendezvény vendégeit horgászversennyel, célba dobó viadallal, illetve halőri motorcsónakoztatással is szórakoztatta.

Augusztus 19-én szombaton ismét megrendezésre kerül Békés megye egyik legrangosabb, patinás hagyományokkal bíró halas gasztronómiai ünnepe, a XIX. Gyomaendrődi Nemzetközi Halfőző Verseny, amely a Révzugi-holtág mellett lévő Endrődi Népligetben kerül lebonyolításra.

Az éneklő, táncoló, zenélő fellépők és a színpadon kívüli programelemek sokaságát ígérő rendezvényt – Toldi Balázs Gyomaendrőd Város polgármestere és Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédét követően – Kis Mikós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a kulturális- és gasztronómiai hagyományokat egyaránt ápoló térségi események rendkívül fontosak a közösségek életében. Különösen, ha olyan jeles évforduló köthető hozzájuk, mint ez esetben Gyomaendrőd 300 éves újratelepítésének jubileuma.


Kis Mikós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg a rendezvényt


A színpadon hagyományőrző csoportok nyújtottak színvonalas előadásokat


Fellépésre való készülődés a színfalak mögött

A város halas hagyományaihoz híven a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az egyik legaktívabb közreműködőként és támogatóként több közösségi programelemmel igyekezte színesíteni a rendezvénynap  eseménykínálatát.

Ennek megfelelően a reggeli órákban a Révzugi-holtág partján három korcsoportban gyerekek mérhették össze rátermettségüket halfogásban, akik közül a legjobbak értékes horgászfelszereléssel lettek jutalmazva.

Igen népszerűnek bizonyult a KHESZ által meghirdetett horgász célba dobó verseny (Casting) is. Gyerekek, nők és férfiak egyaránt próbára tették szerelékkivető ügyességüket a célkörök előtt, a dominancia azonban ezúttal a békési és a mezőberényi horgászurakat emelte a dobogó három fokára. A céldobás sikerére való tekintettel Dr. Hunya Miklós, a KHESZ elnöke az eredményhirdetéskor bejelentette, jövőre a horgászszövetség megyei viadallá kívánja bővíteni Casting versenyét.


A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetség ezúttal sem feledkezett meg a gyerekekről


A KHESZ Casting versenye jövőre megyei szintűre emelkedik


A halőri motorcsónakázás lehetősége sokakat vonzott

A Békés megyei horgászszövetség nem csak a rendezvényterületen igyekezett gondoskodni az élményekről. A népligettől egy-két perces sétára lévő Hármas-Körösön a szövetség halőrei gyorsjáratú motorcsónakokkal várták azokat, akik némi naturális „frizuraigazításra”, no meg a Körös későnyári szépségére vágytak.

Főzőverseny lévén természetesen a bográcsok mellett is képviseltette magát a Körös-vidék horgászait tömörítő szervezet. A KHESZ főzőkülönítményt ezúttal Nemes Attila ügyvezető és Székely Tibor horgászati referens párosa alkotta, kiegészülve Metzker Krisztina mezőtúri önkormányzati képviselővel, a sokoldalú lokálpatrióta rádiós-tévés civil szervezeti aktivistával.

Közös kooperációban és fesztelenül víg hangulatban készülő Tiszai–Körösi jellegű halászléjük megérdemelten vívta ki az aranyminősítést, a kategória első helyezettje a Bónomzug Vizéért Egyesület lett, míg az egyéb halétel kategória győzteseként a Köröstarcsai Dobó Ferenc Horgász Egyesület csapatának járt a taps, mint KHESZ tagegyesületeknek.

A szintén KHESZ tagszervezet Békési Horgász Egyesület is több kimagasló minősítét gyűjtött be, a nap abszolút legjobbjának azonban a Balatoni Halgazdálkodás csapatát szavazta meg a zsűri, akik számos elismerés mellett többek között a gasztroélményért járó különdíjnak is örvendhettek.


A KHESZ halászlé közös kooperációban készült


A Békési Horgász Egyesület menüsora


A zsűri halétel-különlegességektől roskadozó asztala


A KHESZ Tiszai–Körösi jellegű halászléje aranyminősítést szerzett


A Balatoni Halgazdálkodás csapata szerepelt a legeredményesebben
(További képek a Szövetség facebook oldalán találhatóak)

Gyermek halfogó verseny eredmények

Általános iskola alsó tagozat korosztály:

  • I. Nagy Botond 2.760 g
  • II. Kakati Tamás 1.640 g
  • III. Búza Péter 860 g

Általános iskola felső tagozat korosztály:

  • I. Mohácsi Sándor 2.300 g
  • II. Deli Zoltán 1.400 g
  • III. Munkácsi Márk 1.400 g

Casting eredmények:

Felnőtt:

  • I. Toldi László 88 pont
  • II. Molnár Gábor 86 pont
  • III. Kolozsi Tamás 84 pont
  • IV. Balogh Zoltán és Kiss László 82-82 pont

Ifjúsági:

  • I. Mohácsi Sándor 78 pont.
  • II. Beinschróth Ervin 64 pont
  • III. Deli Zoltán 62 pont
  • IV. Zanyik Elica 46 pont
  • V. Gonda Kristóf 44 pont

Cikk, fotó: Tószögi György