A Félhalmi-holtág felett repülünk – halas videóval

A táj akkor a legszebb, ha mint földrajzkönyv, kinyílik a magasból. Wágner Szabó János népművelő, publicista gondolatai nyernek igazolást abban a videóban, amelyben Békés megye egyik legismertebb „rajzolatú” holtmedrét, a Félhalmi-holtágat csodálhatjuk meg madárperspektívából. Ráadásul még annak az érdekes momentumnak is tanúi lehetünk, ahogy egy horgász búcsút vesz igencsak termetes fogásától.

A régi helyi névhasználatban Biristyóknak nevezett Félhalmi-holtág 1871-1889 között keletkezett a Hármas-Körös 38. és 39. félhalmi átmetszésével. Ármentesített területen helyezkedik el, közigazgatásilag Gyomaendrőd város, Csárdaszállás és Köröstarcsa községekhez tartozva.  A Félhalom elnevezés a Csárdaszállás határában ma is meglévő halomhoz, illetve az azonos nevű középkori faluhoz kötődik.

A mintegy 40 hektár területű, 8,9 kilométer hosszúságú vízterület Békés megye egyik legjobb környezeti állapotban lévő – pazar vargabetűinek köszönhetően –, jellegzetes vonalvezetésű holtmedre.

Szépsége, vadregényessége, településektől távol eső nyugalma szinte mindenkit megigéz, aki elvetődik partjára. A horgászok körében mindezek okán elő legendárium Félhalom, amit nagyban erősít az a tény, hogy a Körösvidéki Horgász Egyesület rangidős, több mint negyven éve hasznosított vízterülete.

Öt szakaszra (bögékre) tagolt részei közül különösen az „ötös” ágán lüktet még ma is a régi idők horgászromantikája annak ellenére – vagy éppen azért –, hogy megközelítése csupán hosszadalmas földutas komforttal lehetséges Körös-gáton, vagy dűlők labirintusán át. A család, a barátok körében eltöltött sátras vízparti hétvégék nosztalgiája örök reneszánszát éli errefelé, amit az alsó és felső végi horgásztanyák sajátos hangulata, a halfogó versenyek és az egyéb közösségi események izgalmai színesítenek.

Az Élvehal csapata által készített hangulatos, tájképi videó az augusztus 3-6. között lezajlott III. Körösök Völgye Pontyfogó Kupa kánikulai hőségnapján pillantott körbe a tájon, miután megörökíttette azt a dicséretes momentumot, ahol a verseny későbbi győztes PG Baits team állásán, a legnagyobb hal fogását (18,31 kg-os amur) is jegyző Pap Gábor csapattag, egy ugyancsak szép, 16 kilogrammos amurt enged vissza közös fürdőzés keretében.

Cikk: Tószögi György
Fotó, videó: Élvehal Csapat