Tisztes helytállás a Tagszövetségi Csapat Országos Bajnokságon – versenyértékelés és tanulságok

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a Szeged Maty-Éri Kajak-Kenu Pályán a LV. TAGSZÖVETSÉGI CSAPAT ORSZÁGOS BAJNOKSÁGOT (TCSOB), ahol a KHESZ versenyhorgász csapata a tavalyi 18. helyezés után számottevő javulást mutatva az előkelő 7. helyet szerezte meg. A szembeötlően pozitív változást mutató eredményről és a verseny jövőbe mutató tanulságairól megyénk világbajnoki csapat bronzérmes és magyar bajnok női versenyhorgászával, Deli Ibolyával beszélgettünk:

– Egy nagyon nehéz versenyen állt helyt a KHESZ csapat, ráadásul előkelő eredménnyel zárva, óriásit hozva tavalyhoz képest. Személy szerint minek tulajdonítod ezt az örvendetes javulást?

– Eleve úgy érkeztünk, hogy nagyon-nagyon szerettünk volna „jót” horgászni! Mag akartuk megmutatni, hogy nekünk nem ott van a helyünk, ahol tavaly zártunk. Ennek ellenére nem indult jól a verseny. Minden edzésnapon a pálya szélén horgásztunk, így nem kaphattunk teljes képet a ránk váró versenyhelyzetekből. A széleken volt ugyan hal, de azt, hogy bent mennyire nincs, azzal csak a versenyen szembesülhettünk. Ennek megfelelően nem volt igazán hatékony „mentőtervünk” ezekre az esetekre.


Fotó: mohosz.hu

Ez a halszórás egyébként a teljes mezőnyt sújtotta, előfordult, hogy valaki első nap pályacsúcsot horgászott 25 kilóval, másnap pedig 6 kilóval hátul kullogott (nem KHESZ csapattag – a szerk.). Maty-ér nehéz eset. Ha szerencséd van eléd áll a ponty és fogsz, ha nem, akkor kockáztathatsz és várhatsz, meglehet hiába és keszeggel, törpével mentheted a menthetőt. Első nap 9. helyen fordultunk, de a csapat küzdőszellemének köszönhetően másnap ezen még két helyet hozni tudtunk.

– Szerencse és harci szellem ide vagy oda, a tavalyi évhez képesti óriási javulás azt mutatja, hogy valami örvendetesen pozitív változás következett be a KHESZ versenyhorgász csapatának háza táján.

– Ez való igaz! Sok tényező hatással van erre a Szövetség támogató hozzáállásától kezdve a szakbizottsági munkáig, de a jövő szempontjából legfontosabbként az utánpótlás-nevelés kérdésében történő előrelépések emelendők ki. Különösen a Körösvidéki Sulikupa programnak köszönhetően egyre több gyermek horgászik Békés megyében, közülük sokan kacsingatnak a versenyhorgászat felé.


KHESZ csapatszelfi Maty-éren

Évről-évre bővül a korábban igencsak lehangolóan szűkös képet mutató utánpótlás korosztályok mezőnye, így a mostani csapatbajnoki versenyre már „versenyzővadászat” helyett, válogatni is tudtunk az érdemes fiatalok közül. Jó volna, ha a jövőben több tehetséges ifit is magunkkal tudnánk vinni a versenyekre, ahol akárcsak mint kísérő gyűjthetnének tapasztalatot, versenyérzéseket. Még távolabbi célkitűzésként pedig nagyon szerencsés volna, ha a fiatalok mögé segítőket is ültethetnénk, ami rendkívül fontos tényező a versenyhorgászatban.


Fotó: mohosz.hu

– Az utánpótlás korosztály erősödése ellenére azért mutatkozik egy befoltozatlan rés a KHESZ versenyhorgász csapatának szövetében. Nem kerülhető meg az észrevétel, hogy női vonalon gyakorlatilag egyedüliként jelented az ütőképes megyei mezőnyt. Ugyan nem akármilyet, de ez akkor sem egy kedvező helyzet.

– Jó észrevétel és ezzel egyelőre nem is lehet mit kezdeni. Igen, sokkal szerencsésebb volna bővebb női versenyhorgász „kínálat” a megyében. A mostani TCSOB versenyen egy pontyosabb türelmű hölgyversenyző talán eredményesebb is tudott volna lenni az én „keszegesebb” vérmérsékletemmel szemben. Azonban mindenkinél jobban tudom, hogy felnőtt nőként mennyire nehéz munka eredményes versenyhorgásszá válni az alapokról, aminek ráadásul már elengedhetetlen kritériuma az a fajta a profi háttértámogatás, amit én szerencsés módon megkaphattam és megkapok jelenleg is. De itt jön képbe a már említett utánpótlás nevelés fontossága, ami a számos ügyes kis gyermek hölgyhorgászunk révén, bizonyosan ki fogja nevelni az utódomat is. Ez csak idő kérdése.


A LV. Tagszövetségi Csapat Országos Bajnokságon 7. helyet elért KHESZ csapat

– Végül, de nem utolsósorban, említsük meg a mostani KHESZ versenyhorgász kontingens tagjait név szerint.

– U15-ös versenyzőnk Keller-Pintér János, U18-as Takács Martin, U25-ös Hruska Ármin, női tag Deli Ibolya, mozgássérült csapattag Jéger Szabolcs, felnőtt férfi horgászok Szilágyi Zsolt, Miloszrdni László, Szilvási Szilárd, Potecz Attila, Veres Gábor voltak. Segítőként Dr. Bagdi Árpád Gyula és Szoták Róbert kísért el bennünket, csapatvezetőként pedig a KHESZ elnöke, Dr. Hunya Miklós volt velünk, akinek külön köszönjük csapatunk irányítását, ezzel együtt a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének elengedhetetlen háttértámogatását!

Cikk: Tószögi György