Tíz éve történt – Az épülő békési kikötő és a mezőtúri gólya

Tíz ével ezelőtt, 2007 januárjában, a Körösök Völgye Natúrpark „Körösök lágy ölén” programjának keretén belül kezdték el építeni uniós forrásból a békési Körös „Menti” Kishajókikötőt és -átemelőt. A kettős-körösi duzzasztónál létesített, eredetileg 76 férőhelyesre tervezett létesítmény jelentős előrelépést jelentett a nemcsak a békési, hanem a körösi vízi- és horgászturizmus szempontjából.

A 106 millió forintos beruházás, a sólyázás kiépítésének köszönhetően lehetővé tette a horgászcsónakok és a kishajók alsó- és felsővízre történő átemelését, ezzel tulajdonképpen megvalósult az a régi álom, hogy a Körösök a román határtól egészen a Tiszáig hajózhatóvá váljanak.

A tíz évvel ezelőtti, mostanihoz képest jóval enyhébb január-februári időszak segítette a munkálatokat, így a kikötő az eredeti elképzeléseknek megfelelően már abban az évben fogadni tudta a vendégeket.

Az enyhe tél nem csupán a kikötőépítés munkálatait támogatta. Egy mezőtúri gólyának is nagy segítségére volt, amely vándorlás és melegebb éghajlat helyett a magyar honhoz ragaszkodva, helyben igyekezett átvészelni a téli hónapokat.

Bátor elhatározását siker koronázta, amihez nagyban hozzájárult, hogy a mostanihoz hasonló jégbe dermedt táj helyett, a Hortobágy-Berettyó leeresztett medrének életmentő iszapja várta…

Cikk, fotók: Tószögi György