Több mint félmázsás harcsát fogtak a Hármas-Körösön

Kiemelkedően szép fogásról adhatunk hírt, miszerint június első napjaiban termetes harcsát fogott egy szerencsés horgász a Hármas-Körösön, a Kettős- és Sebes-Körös összefolyásának közelében. A két méternél is hosszabb, 51 kilogramm súlyú nagybajszú – a méreteket tekintve – alighanem az utóbbi évek legnagyobb élővízi horgászfogása a térségben. Ez kétségkívül alátámasztja sok horgász feltevését, miszerint javul a Körös-vidék élővizeinek halállománya, mind inkább érdemes pecázni járni a folyókra is.


Fotó: Sebestyén László

A Körös-vidék élővizeinek horgászati jelentősége vitathatatlanul felértékelődött, mióta 2016. január 1-től hazánkban megszűnt az kereskedelmi halászat a természetes vizeken, illetőleg ezzel egy időben a térség folyói egységesen a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége hasznosításába kerültek.

A korábban nagyobb hányadukban halászszövetkezeti tevékenységgel terhelt megyei vízterületek horgászati súlyát nem pusztán ezen tényezők növelték meg. Az élővízi pecások többségi tapasztalata és véleménye szerint a Körösökben több lett a hal. Mégpedig jelentősen és az egyedméreteket tekintve látványosan.

Már a tavalyi évben, alig pár hónappal a halászat megszűnése után jelezték a Körösökre rendszeresen – és sok esetben évtizedek óta – járó horgászok, hogy valami pozitív dolog történt szeretett vizeikkel. Főleg azokkal a szakaszokkal, melyeken emberemlékezet óta folyamatos halászati tevékenység zajlott. A keszegfélék egyedmérete hirtelen „megnőtt”, az immár minden folyószakaszra kiterjedő horgászszövetségi halasítás következtében a pontyfogás esélyei szerte javultak és olyan megritkult fajok egyedei kerültek gyakrabban horgászkézbe, mint a márna

Az idei év tapasztalati már egyértelmű igazolják: Békés megye folyóiban a horgászatilag számottevő halak állománya erősödött, javult. Ennek ékes bizonyítékaként a regenerálódásban némileg „lassabb” ragadozóknak is mind szebb példányai kerülnek horogvégre. Süllők, csukák, balinok. No, meg persze a Körösök egykori horgászlegendáriumáért nagymértékben felelős harcsák is.


Fotó: Dudásné Valdhütter Renáta

Utóbbi faj most kifogott, több mint félmázsás példánya ugyancsak pozitív előjele a kedvező folyamatoknak. Az óriási halat Dudás Zoltán horgásznak csónakból sikerült kapásra bírnia a Hármas-Körös összefolyása közelében vertikálisan alkalmazott műcsalival, június 6-án, a délutáni napszakban. A fárasztás a horgász megítélése szerint 20-30 percig tarthatott, jó néhány csónakos kör megtétele mellett. A harcsa a pontos mérésnél 51 kilogrammnak és 203 centiméter hosszúnak bizonyult.

Tavalyi évben szintén volt nagyharcsás kalandban része ugyanitt, akkor horgásztársának „tekerte el” a botját egy hasonló kaliberű nagybajszú, de a „koma” nem bírt a nagy hallal, a horgászbot kettétört a küzdelemben.

Idén június 7-én, a nagy fogás másnapján egy 20 kiló körüli harcsája neki is elment, emellett több kisebb 8-10 kiló körüli példányt sikerült csónakba emelnie az utóbbi időszakban.

Dudás Zoltán maga is úgy tartja, a halászat megszűnésével javult a Körösök halállománya, persze ez még viszonylagos, de idővel egyre látványosabbá válhat saját véleménye szerint is.

Cikk: Tószögi György


Fotó: Dudásné Valdhütter Renáta


Fotó: Dudásné Valdhütter Renáta


Fotó: Sebestyén László


Fotó: Sebestyén László