Több száz ember védi a Körösök gátjait

Százak védekeznek az ár- és belvíz ellen Békés megyében. A Hortobágy-Berettyó mezőtúri hídjánál a várható erős széllökések miatt a hullámverés elleni védekezésre való felkészülés jegyében hétfőn fóliás töltésbevédést hajtottak végre. Ez több Békés megyei település szempontjából is fontos óvintézkedésnek számít – írja a Beol.hu

— A segédőrök gátőrök koordinálása mellett a nap huszonnégy órájában folyamatosan figyelik az árvízi jelenségeket — nyilatkozta lapunknak Szabó János, a KÖVIZIG műszaki igazgatóhelyettes hétfőn a Gyula-Városerdőn található erdőmenti gátőrháznál. Mint azt a szakember a konkrét példán keresztül elmondta, az erdőmenti gátőrházból a Fekete-Körös egy hét kilométeres szakaszát ellenőrzik állandó jelleggel. 


a Fehér-Körös a gyulai hídnál

A segédőrök alaposan megvizsgálva a területet hét óra alatt teszik meg a távolságot, s amennyiben árvízi jelenséget, talpszivárgást vagy például fakadóvizet észlelnek, akkor azt különböző zászlókkal jelzik, s azt utána a műszaki szakemberek vizsgálják meg. A segédőrcsapat egyik része reggel hat és este hat óra között dolgozik, míg a második műszak 18 óra és reggel hat óra között.
— Szerencsére beavatkozásra eddig sehol nem volt szükség — fogalmazott a műszaki igazgatóhelyettes. Valamennyi megyei folyót lefednek a gátőrjárások, így mindenütt folyamatos az ellenőrzés.
A KÖVIZIG ennek ellenére — mint írtuk — folyamatosan figyeli a szakaszokat. Az igazgatóság 340 kilométer hosszú védvonalaiból 315 kilométer hosszan tartanak harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A hidrológiai helyzetre való tekintettel harmadfokú a készültség a Fehér-Körösön, a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön, a Hármas–Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán, a Berettyón és a Hortobágy-Berettyón.

Az elmúlt 24 órában összesen 998-an láttak el szolgálatot, akikből 149-en a KÖVIZIG saját dolgozói. A meteorológiai előrejelzések alapján szerdán, illetve pénteken erős szél, illetve 50 kilométer/órás sebességet meghaladó széllökések várhatók. Ezért a hullámverés elleni védekezésre való felkészülés keretében hétfőn a 46-os számú főút mezőtúri hídjánál fóliás töltésbevédést valósítottak meg a Hortobágy-Berettyón. 
A Nagykunsági főcsatornán keresztül másodpercenként 6,6 köbméter vízhozamot vezetnek ki a Hortobágy-Berettyóból, mely gravitációsan vezetnek vissza a Hármas-Körösbe az öcsödi szakaszon. 

Kapcsolódó cikkek a témában:

Cikkek forrása: beol.hu, hir6hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük