Hagyományteremtő környezetvédelmi vetélkedő a Végegyházi Sporthorgász Egyesület szervezésében

Hagyományteremtő környezetvédelmi vetélkedő helyszíne volt a Barangoló Közösségi Ház 2013. április 11-én délután. A Végegyházi Sporthorgász Egyesület az elmúlt év őszén támogatást nyert a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatán a “Száraz-ér a mi vizünk” programjára. E projekt egyik rendezvénye volt a vetélkedő, melyen öt település 5-6. osztályos csapatai mérték össze tudásukat. A mezőhegyesi József Attila ÁMK Általános Iskola, a mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola Nagybánhegyesi és Végegyházi Telephelye, valamint a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 4-4 fős csapata bizonyította be, hogy ismeri környezetét, és különösen sokat tud a Száraz-érről. (Horváth László cikke – Végegyházi SHE)

A verseny során a résztvevő gyerekek nem csak lexikális tudásukról adtak számot, találékonyságuk, kreativitásuk, általános műveltségük is szerepet kapott. Elmondható, hogy jól vizsgáztak, hiszen totótól a plakátkészítésig több területet is érintettek a tízfordulós verseny során. Úgy vették az akadályokat a csapatok, hogy közben végig jól érezték magukat, erről árulkodott a sok mosolygós arc, miközben megtudhattuk, mi jellemző a “mi vizünk” gazdaságára, kultúrájára, településeire, közlekedésére és természeti környezetére és megismerhettük az itt élő állatokat. A verseny nagyon szoros volt, a végső sorrendet csak a csapatok által elkészített esszék pontozása döntötte el. Főtt is a feje a szigorú Zsűrinek, akik igen komolyan vették feladatukat. A zsűri elnöke Gyivicsán András, a tótkomlósi Száraz-ér Társaság Természetkutató és Környezetvédő Egyesület elnöke, a zsűri tagjai Varga István, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület elnöke és Horváth Judit, a Barangoló Közhasznú Egyesület elnöke voltak.

Az eredmény a következő lett:

  • Az aranyérmes csapat, azaz az I. helyezett és a “Száraz-ér a mi vizünk” környezetvédelmi vetélkedő vándorkupájának nyertese a Bánhegyesi Természetvédők csapata lett, akik a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola Nagybánhegyesi Telephelyéről érkeztek, felkészítő tanáruk Bondorné Lóczi Erika volt.
  • Ezüstérmes lett a Mezőhegyesi Sirályok csapata, akik a mezőhegyesi József Attila ÁMK Általános Iskolájából érkeztek, felkészítő tanáruk Kovács Andrea volt.
  • A bronzérem tulajdonosai a Mezőkovácsházi Természetjárók csapat tagjai lettek, akik a mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából érkeztek, felkészítő tanáruk Kovalcsikné Borombós Edit volt.
  • Negyedik helyezést a Tótkomlósi Tudorkák értek el, akik a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából érkeztek, felkészítő tanáruk Ondrejó Anna volt.
  • Ötödik helyezett a Végegyházi Környezetvédők csapata lett, akik a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola Végegyházi Telephelyéről érkeztek.

Természetesen az első három helyezettek érmei mellett mind az öt csapat tagjai bőséges jutalmat kaptak: horgászpólót, horgásztollat, Száraz-érről szóló könyvet és egy-egy vödör nápolyit, hogy a testnek és a szellemnek is egyaránt jusson táplálék a későbbiekben is. Emlékezetes délután volt. 

A rendezvény szervezőinek azon szándéka is megvalósulni látszik, hogy a környezetvédelmi vetélkedő hagyományt is teremtsen, hiszen a jelenlevők megegyeztek abban, hogy jövőre is találkoznak, méghozzá Mezőkovácsházán.

A verseny támogatói: Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás Pályázata, a tótkomlósi Száraz-ér Társaság Természetkutató és Környezetvédő Egyesület és a Barangoló Közhasznú Egyesület.

Ckk szerzője: Horváth László – Végegyházi Sporthorgász Egyesület

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük