Tudatosítanák a Száraz-ér védettségét

“Tudatosítanák a Száraz-ér védettségét” címmel jelent meg a mai napon a beol cikke. “A Száraz-érnek két nagy problémája van: az egyik a vízpótlás, a másik a környezetszennyezés és rongálás.” A civil kerekasztal soron következő találkozóját rendezték meg a napokban a Barangoló Közösségi Házban. Az apropóját a Végegyházi Sporthorgász Egyesület Száraz-ér a mi vizünk projektje adta.

“Tudatosítanák a Száraz-ér védettségét” címmel jelent meg a mai napon a beol cikke. “A Száraz-érnek két nagy problémája van: az egyik a vízpótlás, a másik a környezetszennyezés és rongálás.” A civil kerekasztal soron következő találkozóját rendezték meg a napokban a Barangoló Közösségi Házban. Az apropóját a Végegyházi Sporthorgász Egyesület Száraz-ér a mi vizünk projektje adta.

 

Mivel a sporthorgászok sikerrel pályáztak a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatára, így kérésükre a találkozó témája a helyi természeti értékek védelme volt, különös tekintettel a Száraz-ér zöld folyosójának megóvására. Az 1996-os évben a Száraz-ér menti települések helyi védettség alá vették az ér csaknem teljes szakaszát. Így például Végegyházán 8,7 hektárnyi területen védett a Száraz-ér csatorna. Mivel ezt kevesen tudják, ezért a horgászok programjának egyik fontos eleme a Száraz-ér védettségének beépítése a köztudatba.

A Száraz-érnek két nagy problémája van: az egyik a vízpótlás, a másik a környezetszennyezés és rongálás. A vízpótlás problémája sajnos túlnyúlik községünk hatáskörén, mivel ez nemzetközi vízjogi egyezményeket is érintő probléma. Ennek megoldása nem lehetséges helyi összefogással. A probléma másik része gyakorlatilag szinte teljes egészében orvosolható, ha a hivatalok, a szervezetek és a magánszemélyek összefognak és következetesen fellépnek minden környezetrombolás ellen.

A szemléletformálás részeként 2008. április 7-én, a Barangoló Közhasznú Egyesület felhívására 17 magánszemély indította útjára a Miénk itt a tér környezetvédelmi akciót, melynek keretében takarítási-, szemétszedési-, faültetési akciók valósultak meg községünkben és környékén. Megalakulása óta a Végegyházi Sporthorgász Egyesület is csatlakozott ezekhez az akciókhoz. Csatlakozásuk után kiegészült a környezetvédő tevékenység tereprendezéssel és fabútorok kihelyezésével az ér partján. Természetesen a környezetvédelmi tevékenységet sem lehet elég korán kezdeni, ezért a barangolók 2010-ben óvodások és általános iskolások részére kezdték el Örökzöld környezetvédelmi oktatóprogramjukat szintén a Zöld Forrás támogatásából, s azóta immár a harmadik évadot kezdték meg.

A kerekasztal résztvevői meg is tekinthették mostani minikiállításukat a Zöldebb Újévről készült plakátjaikkal. A természetkárosítás elleni fellépés azonban nem csak a szemléletformálásból és az akciókból áll, hanem szükség van a hivatalok következetes fellépésére, hogy a felderített környezetrongálások ne maradjanak büntetlenek.

A Végegyházi Sporthorgász Egyesület Száraz-ér, a mi vizünk programjának része lesz rajzpályázat, környezetvédelmi vetélkedő, kalandtúr, az érintett települések képviselőit pedig konferenciára várják, fotókiállítást szerveznek, környezetvédelmi napjaikon környezetünk tisztán tartásáért tevékenykednek közösen.

Dalicsek Zoltán, a Mezőkovácsházi Horgász Egyesület elnöke bemutatta a több mint harminc éve működő egyesületük munkáját, beszélt arról, hogyan tartják rendben horgásztavuk környékét. Elismeréssel szólt tagjaikról, hiszen a több mint kétszáz tag példás rendet tart horgászhelyükön. Senki ellen nem kellett eljárni környezetszennyezés, szemetelés miatt.

A civil kerekasztal  (Kép forrása: vegegyhazibarangolo.hu)

a Száraz-ér (Kép forrása: vegegyhazibarangolo.hu)

Cikk forrása: beol.hu – http://www.beol.hu/bekes/kozelet/tudatositanak-a-szaraz-er-vedettseget-481842

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük