Utánpótlás sikerek – megyei korosztályos versenyzők az országos keretben

Az idei esztendő Békés megyei versenysporti számvetéseként utánpótlás korosztályban elért versenyhorgász sikereknek is örvendhetünk. A nyáron Maty-éren megrendezett Női–Veterán–Utánpótlás Országos Bajnokságon U20-as kategóriában Takács Martin, míg U25-ben Kiss Dániel és Hruska Ármin küzdötte be magát a válogatott kerettagságot jelentő első tízbe. A tehetséges versenyzőket telefonon értük utol, megkérdezve, miképpen értékelik sikerüket.

Hruska Ármin / U25 – OB 6. hely

„Nagyon örülök, hogy a válogatott keretbe kerültem, bár ez valószínűleg számomra nem fogja eredményezni a 2017. évi írországi világbajnokságon való részvételt, hiszen az „utazó” vb-csapat csak öt fős, és erre elsősorban az országos bajnokságon az első ötben végzett versenyzők számíthatnak.

Az én hatodik helyem valószínűleg majd a tartalékos kerettagságot eredményezi, ami ettől függetlenül mindenképpen pozitív érzést ad abban a tekintetben, hogy érdemes kitartónak lenni, hiszen van hová fejlődni. Ez főként annak tükrében motiváló, hogy 2016-ban egyetemi tanulmányaim nagyban behatárolták a horgászatra irányuló lehetőségeimet, most úgy tűnik, jövőre ezen változtatni tudok.


Még 2014-ben Kiss Dániellel (jobbra) az utánpótlás OB-n

A versenyhorgászatban 2017-ben is fő célom lesz az utánpótlás versenyeken való minél eredményesebb részvétel a döntőn való első ötbe kerüléssel és egy vb-szereplés kivívásával. Jó lenne, ha a jövő évi OB egy számomra igazán kedvező, „technikás” vízterületen lenne megrendezve, hiszen a szegedi Maty-ér kiszámíthatatlansága miatt nekem egy kicsit lutri kategória. Hiába horgászol jól, ha a pontyok nem ott vannak, ahol te.”


Forrás: www.facebook.com/mohoszhu

Kiss Dániel / U25 – OB 4. hely

„U23-ban válogatott kerettagként a 2014-es OB győzelmem alapján nagy örömömre részt vehettem a tavalyi szerbiai vb-n. A 2015-ös országos bajnokságon kiestem a keretből, így bízom benne, hogy az idei negyedik helyem ismét esélyt ad az újabb, immár U25-ös vb csapattagsághoz.

Maty-ér egy nagyon nehéz pálya, szerencse-  és helyfüggő. Szarvasiként Árminnal mi a Kákafoki-holtág keszeges viszonyaihoz vagyunk hozzászokva. Mondhatni, hogy azon a vízen nőttünk fel és a technikás horgászatot tapasztaltuk ki, azt szeretjük igazán. A szegedi helyszín egy erősen pontyos víz sok törpével, kisebb keszegekkel, ez pedig nem igazán kedvező számunkra.

Az idei OB döntőben egy biztonsági horgászat mellett döntöttem pontmentés szempontjából. Inkább az apróhalat igyekeztem meghorgászni és abból egy stabil helyet kivívni magamnak az első tízben, mintsem a kockázatos „vagy jön, vagy nem” pontyos taktikát erőltetni. Ez meghozta az eredményt a fordulónkénti 2-4-4 szektorhelyezésekkel.

A tanulás és munka miatt nekem is korlátozottak a horgászati lehetőségeim, bármennyire is szeretnék több időt, energiát fordítani rá. Sokszor kell kompromisszumot kötni az elsődlegesen fontos dolgok javára, ami persze általában a horgászatról való lemondással jár.

Természetesen mindemellett folytatni kívánom a versenyzést annak ellenére, hogy idén nagyon kevés versenyre tudtam eljutni. Néhány éve még szinte nem volt a szezonban olyan hétvége, hogy ne mentem volna valahová horgászni, versenyezni. Mondhatni, hogy jelenlegi sikereim is még ebben az időszakban megszerzett rutinból, tapasztalatokból táplálkoznak.

2017 tavaszától szeretném aktívabbá tenni a horgászatomat, több versenyre kívánok eljutni, az országos bajnokságon pedig ismételten a minél eredményesebb szerepelést tűzöm ki célomnak.”

Takács Martin / U20 – OB 8. hely

„Nekem ez volt az első országos bajnokságom, így különösen nagy számomra az öröm. A maty-éri evezőspálya nekem típusában is egy teljesen új, szokatlan horgászvíz volt, de úgy érzem, ismeretlensége ellenére is kellően fel voltam rá készülve.

Persze a szerencse is pártfogásába vett, hiszen az első fordulóban a pálya azon a szakaszán voltak a pontyok ahol horgásztam, így a háromfordulós döntőt szektorgyőzelemmel kezdtem. Második fordulóban aztán kiszámíthatatlanná vált az idő és a halak is máshol voltak így egy ponttyal és sok törpével a kilencedik helyet sikerült összehozni, harmadik fordulóban pedig egy erős közepes, ötödik hellyel zártam két-három kisebb pontynak köszönhetően.

2017-ben ismét szeretnék legalább ilyen jól szerepelni az OB-n. A mostani helyszínnel is meg volnék elégedve, jó emlékeim vannak Maty-érről. A sikeren felbuzdulva jövőre több országos versenyen is részt kívánok venni. Szerencsére ebben az évben volt lehetőségem sokat horgászni, versenyezni, rutint szerezni.

Egészen fiatal gyerekkorom óta versenyzem, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége Ifi Klubjának versenyein rendszeresen részt vettem, igyekeztem megfogadni a felnőtt segítők tanácsát, ami sok dobogós helyezést eredményezett. Legtöbbet Szekerczés Sándornak köszönhetem, tulajdonképpen ő faragott belőlem igazi versenyhorgászt.”

Utánpótlás korosztályos megyei versenyhorgászaink kerettagságához ezúton is gratulálunk, kívánunk számukra eredményes évadot 2017-ben is!

KHESZ