Vigyázat! – rapsicveszély!

November közepén járunk. A nyári horgászhelyeket avar lepi, a vízparti telkek sokféle zaja tovatűnt, holtágat, folyót, ember már alig járja. A halak a jól megszokott nyugalmi helyeiken gyülekeznek, még néhány hét és beköszönt a tél. Vannak azonban, akik erre várnak. Előkészítik a hálókat, az ólomba öntött horgokat és számos más halfogásra, halcsapdázásra alkalmas eszközeiket és figyelnek. Terepszemléznek. És ha a körülmények ideálisak, lecsapnak…

A rapsicok számára ilyenkor, késő ősszel válik legcsábítóbbá a vízpartok magánya. Kemény hidegek még nincsenek, az állóvizek jégmentesek, későn kel a nap, korán sötétedik és sokszor a világosság óráiban is szürkeség, sűrű köd üli meg a tájat. Horgász alig, halak már egyben. Hallopáshoz a legideálisabb időszak és minden évben vannak, akik próbálkoznak is ezzel.

A módszerek változatosak. Csapóhorog, sorhorog, háló, gereblye, varsa a kedvenc eszközök. A kiszemelt vízterületek között előszeretettel szerepelnek azok, amelyek horgászati hasznosításban vannak, hiszen itt mindig jó esély van rövid idő alatt sok halat zsákmányolni. A haltolvajok kedvenc „munkaterületei” közé a folyóvizek téli haltartó helyei, illetve az intenzíven halasított holtágak tartoznak. Utóbbiak esetében még a telkekkel körbevett vízterületek sincsenek biztonságban, hiszen este, éjszaka, vagy ködös, esőtől szitáló időben, az amúgy is csendes vízpartokon nem sokan járnak.


A horgászvizeket ilyentájt fokozottan szemmel kell tartani

Bár a szövetségi vízterületeken az elmúlt évek fokozott őszi-téli halőri jelenlétnek és akcióinak, illetve a törvényi és jogszabályi büntetőtételeknek köszönhetően visszaszorult a rapsictevékenység, a horgászati főszezont követően szinte mindig vannak újabb és újabb próbálkozók.

Éppen ezért nem árt nyitott szemmel és füllel járni ilyenkor. A szürkületi, esti vízről jövő gyanús evezőkopogás, csónakzaj, locsogás, halvergődés, távoli emberalakok sietős tevékenysége, nádszálak közé szúrt csapópálca, véres-lucskos hó és még sok minden más jelezheti: adott helyen rapsictevékenység folyik.


Nád közé rejtett csapóhorog pálcája a Félhalmi-holtágon

Vigyázzunk vizeink értékeire! Az elmúlt években nem egy esetben lakossági bejelentésre (horgászok, telektulajdonosok) sikerült lefülelni a horgászvizek kifosztóit. A veszélyt pedig – ami sok esetben a szervezeti vagyonból évek óta nevelt, gyarapított halakra leselkedik – nem érdemes lebecsülni. Egy-egy szervezett rapsiccsapat hatalmas károkat tud okozni, főként, ha rendszeresen rá tudnak járni a vízre. Eresztőhálóval (meslenc) néhány óra leforgása alatt akár több mázsa halat is megfoghatnak egy jól halasított holtágon, fajra, méretre vegyesen, de a szisztematikus sorhorgozás, gereblyézés is nagy mennyiségű, törvénytelen halfogást eredményezhet.


A szövetség halőrei haltolvajok zsákmányát szabadítják ki a meslencekből  

A szövetség az utóbbi években, esetenként a rendőrséggel és társadalmi halőrökkel közösen jó néhány sikeres akciót szervezett a Körös-vidéken tevékenykedő haltolvajok tettenérésére, akik között egyaránt voltak helybéli illetőségű, de más megyéből érkezett csoportok is. A jogszabályi tételeknek köszönhetően a rabsicok ma már minden esetben komoly következményekre, tettük súlyához mérten akár jelentős pénzbüntetésre, eszközelkobzásra, de akár börtönre is számíthatnak.

Bár a rapsicok tevékenysége az utóbbi években jelentősen visszaszorult, a szövetség a jövőben is nagy hangsúlyt fog fektetni az ilyen cselekmények kiszűrésére, a lehető legszigorúbb büntetési következmények szorgalmazásával, illetve saját hatáskörében annak alkalmazásával.


Szervezett akció keretében tetten ért rabsicok felszerelése és prédájuk

Az őszi-téli időszakban megszaporodó rapsictevékenységek miatt, a szövetség ezúton is kéri a Tisztelt Horgásztársakat, hogy aki gyanús vízparti ténykedést észlel, haladéktalanul értesítse a szövetség illetékes halőreit, vagy bármely hivatalos szervet (rendőr, mezőőr, stb.), esetleg egyesületének vezetőit, horgásztársait. A szövetség a bejelentéseket anonim (név nélkül) kezeli.

A szövetség hivatásos halőreinek elérhetőségei elérhetőségei:
http://khesz.hu/node/36

KHESZ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük