Világbajnoki színvonal a Fűzfás-zugi versenypályán – Feeder OB beszámoló

Hazai vízpartjaink egyelőre nem bővelkednek azon helyszínekben, amelyek mind a technikai kritériumok, mind a hallállomány tekintetében prémiumokat nyújtanának egy-egy országos horgászesemény megrendezéséhez. Ezért különösen örvendetes, hogy a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége saját, fűzfás-zugi versenypályáján ilyen körülmények között, házigazdaként fogadhatta augusztus 27-30. között a X. Feeder Országos Bajnokság döntőjének rangos mezőnyét.

Azt a döntőt, amely Amrus Tibor, a MOHOSZ Versenysport Irodája vezetőjének szavaival élve idén „a világ legerősebb Feeder Bajnokságának döntője, mivel az elmúlt évben a magyar Feeder válogatott nyerte Dél-Afrikában a világbajnokságot, szintén 2019-ben a Maros-Walterland csapat nyerte a Feeder Klub Világbajnokságot, 2019 végén pedig  a Magyar Method Feeder Válogatott megnyerte a Method Feeder Világkupát.”

Ennek megfelelően mind KHESZ rendezői részről, mind pedig a MOHOSZ és nem utolsósorban a versenyzők részéről hatalmas várakozás előzte meg a világ legjobbjainak feederes csatáját, amely újabb méltó fejezetet írt a Békés megyei horgászszövetség krónikás nagykönyvébe.

A három edzésnappal és négy versenynappal bonyolódó viadal nívóját jól mutatta, hogy a zászlódíszbe öltözött, „versenyistállóktól” színes, impozáns látványt nyújtó fűzfás-zugi partszakaszra nézőként is sokan látogattak ki puszta „szakmai” érdeklődésből.

Bár a Fűzfás-zugi holtág külső ívét övező gátról szemlélve idillen békés képet nyújtott a negyven indulót kényelmesen kiszolgáló versenyhelyszín, a szalaggal határolt szektorokon belül hatalmas küzdelem zajlott.

Már az első nap megmutatkozott, hogy az egyébként kifejezetten technikásnak ítélt pályát kinek sikerült igazán jól megfejteni, kérdés maradt persze, hogy a kezdeti előkelő mezőnypozíciókat napról-napra ki fogja tudni egyenletes teljesítménnyel megtartani. Az átlagosan 5-6 kilogrammos terítékekben örvendetes módon dominált a dévérkeszeg, a halasabb napokon azonban 10 kilogramm közeli, pontyos csatákban pedig csak a bőven tíz kilogramm feletti bemérések hozhattak szektorbiztos üdvösséget.

Bár a keszeges–kárászos–pontyos halállományra senkinek sem lehetett panasza, az északias fronthatást kánikulai délies hőségre váltó időjárás a „nemesebb” halak aktivitását érezhetően mérsékelte a verseny második felére és a nem tűpontos stratégiát bizony azonnal törpeharcsákkal kárhoztatta.

A tapasztalat és a rutin ugyancsak jó szolgálatot tett ebben a tudást, taktikát és megérzéseket sem nélkülözhető versenyhelyzetben. A mezőny nagy „öregjei” ennek tükrében végig csodálatraméltó szívóssággal tartották magukat előkelő helyeiken, bármely szektor bármely stégjére ültette is őket a sorsolt sors, végül azonban mégis a fiatalos vitalitás győzedelmeskedett – tegyük hozzá gyorsan –, amely érdeme minden vitán felül állt.

A dobogó legfelső fokára a 2020-as év feederes bajnokaként rendkívül meggyőző horgászattal a fiatalabb horgászgenerációt képviselő Bakó Péter állhatott (11 pont – 96.700 gramm), akivel a második helyről Bodzsár Norbert (14 pont – 77.745) gramm), a harmadikról pedig Ifj. Sipos Gábor (16 pont – 80.360 gramm) parolázhatott.

A pezsgőlocsolással és a győztes megfürdetésével záruló ünnepélyes bajnokavatás fontos momentumaként Szénási Béla szövetségi kapitány kihirdette a 10 fős, 2020-as évi válogatott keretet. Válogatott kerettagságot szereztek: ifj. Sipos Gábor, Sivák Mátyás, Bakó Péter, Arató Soma, Walter Tamás, Bodzsár Norbert, Erdei Attila, Kocsis László, Szabó Tamás, Vidó Ferenc. A 2019-es évi válogatott keretből Végh Tamással egészül ki a keret.

Szövetségünk ezúton gratulál minden versenyzőknek az elért eredményeikhez, megköszönve a MOHOSZ szakvezetés bizalmát, Gyomaendrőd Város Önkormányzatának horgászsporti támogatását, a Mágori Horgász Egyesület bográcsos birkapörkölttel jeleskedő közreműködését, illetve a verseny sikeres lebonyolítását előmozdító minden más segítséget!

(MOHOSZ részletes versenyelemzése ITT olvasható):