Áááá, szóval itt horgásztunk nyáron!

Bizonyára sok horgász eltűnődött már azon, de jó volna néhány pillanatra „eltűntetni” horgászhelye elől a vizet, hogy megszemlélhesse a meder titkait. Ritka alkalom, hogy a képzelgésen túl a valóságban is olyan kiváló lehetőség nyíljon erre, mint amelyet a „kopogós” januári idő kínált a Kettős-Körös felvízi kiöntésein, ami sokak előtt tudottan a Körös-vidék egyik pompás nagyhalas pályája.


A Kettős-Körös duzzasztott felvíze

Aki esetleg mégsem tudná: a Kettős-Körös békésnél duzzasztott vize széles kiöntésként terül rá a bal oldali hullámtérre, aminek eredménye egy főmeder mellett húzódó sekély, erdősávokkal, bokrokkal, sásos szigetekkel tarkított széles vízfelület, ahol nyáron előszeretettel tartózkodnak a halak. Különösen a nagytestű pontyok és amurok olykor tömeges jelenléte miatt kedvelt a kiöntés a horgászok körében, amit a bal part jó néhány horgászállása bizonyít.


Horgászhely a sekély kiöntésen

A békési duzzasztó őszi „elengedése” miatt télire víz nélkül maradó laposon az elmúlt hetekben remekül körbe lehetett nézni, hiszen a sár és a visszamarad tocsogók is mind csontkeményre fagytak. Jól meg lehetett szemlélni, hogy mit rejtett a nyári víz, hol vannak az akadók, a facsonkok, a kiterjedtebb torzsosok, vagy éppen hol van olyan horgászhely, ahol nem fenyegeti víz alatti ágbog a nagyhalas reményeket…

Cikk, fotók: Tószögi György