Duzzasztás megszüntetését tervezik Békésszentandrásnál, útépítés a Folyáséri szivattyútelepig és Köröstarcsától Félhalomig

A Körösvidéki Vízügyi Igazgatóságtól a mai napon kapott friss információk szerint várhatóan november 15-től a duzzasztás szakaszos megszüntetését tervezik Békésszentandrásnál. Az elengedés oka többek között a Kákafoki holtág (Szarvas-békésszentadrási Holt-Körös) hullámtéri feltötőcsatornájánál funkcionáló merülőfalaknál felrakódott iszap eltávolítása, a Félhalmi holtágnál üzemelő szivornyáknál felrakódott iszap eltávolítása és az elmúlt hetekben hullott csapadék miatt keletkezett belvizek levezetése a Peresi, Büngösdi és Folyáséri, továbbá a Szolnok megyéhez tartozó belvízrenszereken keresztül. A duzzasztási szint teljes elengedését a hét közepétől tervezik körülbelül két hetes időtartamra, majd optimális feltételek fennállása esetén a munkálatok elvégeztével újra megkezdik. (Forrás: KÖVIZIG)

A KÖVIZIG a belvízvédekezésre kapott helyreállítási keretből a Körösök vízrendszerében két felszórt út kivitelezését hajtja végre: a Sebes-Körös árvízvédelmi töltésének koronáján a körösladányi közúti hídtól a Folyáséri Szivattyútelepig 7,2 km hosszan zúzott kőből elkészült az út, még a Hármas-Körös balparti töltéskoronán, a köröstarcsai szennyvízteleptől a Félhalmi szivattyútelepig ​kb. 4,8 km hosszban (Félhalmi “egyes” holtág) az útépítési munkák a múlt héten tükörszedéssel kezdődtek meg, majd zúzott kő bedolgozással folytatódnak. A munkálat időjárástól függően egy hóanpon belül fog elkészülni. Az elkészült szilárd útburkolatok árvízvédelmi töltés használatra szóló engedéllyel használhatóak leszek. (Forrás: KÖVIZIG)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük