Élővíz-csatorna (Gyula, Békéscsaba, Békés)

A vízterület adatai:

  • Területe: 34 ha
  • Hossza: 37 km
  • Átlagos szélessége: 5-10 méter
  • A víz átlagos mélysége: 1-1,5 méter (városi kotort szakaszokon 2-2,5 méter)

Horgászati információk:

  • Horgászidőszak: egész évben, folyamatosan 0-24 h
  • Jellemző mederadottságok: városokban nyílt, településen kívül nádassal, fákkal-bokrokkal szegélyezett partvonal, vízinövényektől dús víztér (főleg nyáron)
  • Beépítettség: hobbikerteket érintő szakaszai parcellázottak
  • Jellemző halfajok: csuka, ponty, amur, kárász, keszegfélék, domolykó, sügér, compó, törpeharcsa, naphal, számos védett halfaj

Vonatkozó területi jegy típusok (bővebben itt):

​A vízterületre a KHESZ helyi horgászrendje vonatkozik.

Az Élővíz-csatornáról általánosságban

A Gyulát, Békéscsabát és Békést keresztező Élővíz-csatorna mai képe a folyószabályozások és az ármentesítési munkák során alakult ki a XIX. század második felében. Kialakulásának története mintegy 100 évre nyúlik vissza, melyben döntő fontosságú volt a városok árvízmentesítése, később a csatorna folyamatos vízellátása és a komplex hasznosítási igények kielégítése. Medre nagyobb részben Gyula-Veszely között, valamint Sikony-Békés között természetes eredetű, a Fehér-Körös egykori medrében halad. Kisebb részben a Békéscsaba és környéki szakaszok, Veszelytől-Sikonyig viszonylag egyenes, mesterséges eredetűek. Az ásott szakaszok elkészítése az 1700-as évek végére tekint vissza. Funkciója eredetileg faúsztatás, tutajozó csatorna, majd belvízbefogadó volt, jelen időben belvízbefogadó, öntözővíz szolgáltató, tisztított szennyvíz befogadó és jóléti rekreációs – városképformáló – szerepeket tölt be.

Gyula, Békéscsaba és Békés belvárosában kiszélesedett mederben folyik, a városképek meghatározó eleme. A városi szakaszok betonpadkákkal vannak ellátva, partjai számos programnak adnak otthont, elsősorban gyermek horgászversenyek, kenutúrák, csónakázás, környezetvédelmi napok, családi gyalog- és kerékpártúrák, valamint iskolai programok említhetők. A dúsabb parti növényzettel övezett keskenyebb, városokon kívül eső szakaszait hétvégi házak gondozott partjai, stégek és horgászállások, kibetonozott túraösvény szakítják meg. A csatorna teljes hossza bejárható kenuval is, a műtárgyaknál kiépített vízijármű áthelyezésére kialakított mólók segítik a vízitúrák kedvelőit. Teljes hossza meghaladja a 37 kilométert, vízgyűjtője 623 km2 csatorna menti területről fogadja be a bel-és csurgalékvizeket. A csatorna közvetlen közelében védett természeti értékek találhatók.

Szövetségünk a vízterület kezelői jogát 2010-ben kapta meg.  Kiemelt célunk volt, hogy a város közeli horgászoknak, kiemelten a gyermekeknek természetes zöld környezetben kulturált horgászati és halfogási lehetőséget biztosítsunk, a csatorna természetes halállományát fejlesszük, gyarapítsuk, továbbá népszerűsítsük programok és gyermek versenyek szervezésével. Akár a keszeghorgászatról, pontyozásról, vagy késő őszi csukázásról van szó, itt mindig érdemes kézbe venni a horgászbotot.

KHESZ