Ismét a régi idők hangulatával hódított a Félhalmi Nagyhalfogó

A nosztalgikus horgászlelkület legnagyobb megnyugvására idén is le kellett vonni azt a már-már örökösnek tűnő konzekvenciát, hogy a Pünkösdi Félhalmi Nagyhalfogó Horgászverseny megingathatatlanul viszi a népszerűségi prímet a KHESZ horgászversenyek sorában. A teltházas jelentkezési listát már februárban abszolváló verseny ezúttal is hozta a kötelezőt: a retróérzéseket, a vadkempinges fílinget, a családi és baráti összetartás pihenős-horgászós hangulatát, a sok ismerős arcot és persze a szép halakat.

Igazi nyári meleg és az elsőségért folytatott rendkívül szoros versengés jellemezte a pünkösdi hétvége péntekjén déli 12 órától vasárnap 10 óráig tartó szövetségi topviadalt. 67 kétfős csapat regisztrált a helyszínen, a résztvevők ezúttal sár és autómarasztaló kátyúk nélkül foglalták el sorsolt helyüket a holtág „ötös” ágának teljes külső ívén.

Haljárás és fogások tekintetében ezúttal a két szélső szektor végei voltak halasabbak, a győztes csapat is innen került ki (A3). A versenyt rendkívül szoros eredmény jellemezte a dobogós helyek tekintetében, az első és a harmadik helyezett között mindössze 32 dkg volt a különbség, a második és a harmadik között pedig csak nüansznyi 40 gramm.

Az utolsó nap hajrájában alaposan megbolygatta az addig kialakult erőviszonyokat a holtág négyes bögéje felőli vízeresztés, ami igencsak serkentőleg hatott a halétvágyra arrafelé. A versenyen fogott halak zömét kisebb termetű pontyok, ritkábban amurok és viszonylag sok, esetenként igen termetes compók alkották, de ismét feltűntek a ragadozók (balin, süllő, csuka, utóbbiból egy 4,5 kilogrammos egyed) annak ellenére, hogy arányaiban nagyon kevesen horgásztak célzottan ezekre a halakra.

Ezúttal a 10 kilogrammot meghaladó kapitálisabb fogások nem estek, de a 6 kilogramm feletti pontyok azért nem mentek kuriózumszámba. A verseny legnagyobb halát egy közel kilenc kilogrammos tőponty jelentette.

Bár az eredménybe nem számított bele, de ettől függetlenül mindenképpen örömmel kell említés tenni a finomabb, jellemzően feederes horgászat közben horogra került keszegekről, a „D” szektorban volt olyan csapat, amely 10-15 kilónyit fogott pontyozás közben. A győztes csapat egyébként – a kis különbség ellenére – megérdemelten vitte el a pálmát, teljesítményüket a verseny egésze alatt egyenletes fogási ritmus és folyamatos élbolyi pozíció jellemezte.

A legjobban teljesítő csapatok ezúttal bő 20 kilogramm feletti összefogásokat produkáltak, a mezőny összesen (kerekítve) 367 kilogramm halat méretett be. Fogási eredményektől függetlenül is elmondható azonban, hogy a versenyatmoszféra – a hely szelleméhez méltóan – ezúttal is önfeledten lüktetett, melyhez szervesen hozzájárult az a mesteri remekű bográcsos ebéd, amely után mindenki megnyalta a tíz ujját.

Nagyon úgy tűnik tehát, ez a verseny nem akar kinőni a legendák korából és hű marad ahhoz a mesés érzéshez, amely Félhalmon volt, van és kétségkívül lesz is. Szövetségünk ezúton gratulál minden résztvevőknek, megköszönve a sportszerű versenyzést és a jó hangulatot!

Eredmények:

Sógor Team – 24.785 gramm (Burai Mihály, Csikós István)
VI-PE Team – 24.460 gramm (Erdős Péter, Szilágyi Vince)
Pontyvadászok – 24.420 gramm (Kovács Norbert, Szalai Zsolt)

Legnagyobb halat fogó csapat: Rokka HE – ponty, 8825 gramm (Filozof Máté, Jantyik Tamás)