Közel két tonnányi fogással indult a törpeharcsa lehalászás

A horgász- és üdülőszezon lecsengésével a korábbi évek gyakorlatának megfelelően elkezdődött zárt vizeinken a törpeharcsák állományainak gyérítése, jelenleg a Peresi-holtágon, a Torzsás-zugi-holtágon és a békésszentandrási Sirató-holtágon zajlik egyidejűleg. Tegnap a Peresi-holtágon kerültek felnézésre a varsák, amelyek egy mélyebb mederszakaszon kerültek lehelyezésre. A vízhőfok csökkenésével összebandázó invazív halak állományát alaposan sikerült megtizedelni, a délutánig elhúzódó halászat eredményeként 1.730 kilogramm került terítékre belőlük.

A munkatársaink által végzett szelektáló halászat hatékonyságát jól mutatta, hogy a törpeharcsák mellett csak néhány egyéb hal téved bele a varsákba, amelyek természetesen sértetlen állapotban azonnal visszahelyezésre kerültek.

A törpeharcsák gyérítése az időjárás biztosította lehetőségek függvényében várhatóan egész télen, több zárt vízterületünkön is elvégzésre kerül majd, mivel a tapasztalatok továbbra is azt mutatják, hogy a módszerrel hatékonyan lehet csökkenteni mennyiségüket.

Fotók: Szendőfi Balázs