Páratlan videó készült az amur rejtélyes nádlegeléséről

Aki nyitott szemmel jár, annak bizonyára feltűnik, hogy horgászvizeink nádasait sok helyen valami titokzatos élőlény dúlja. Összekuszált nádfalak, lekopasztott nádszálak, megcibált, félbetépett levelek árulkodnak jelenlétéről, de a tettest – és a tettet – nemigen lehet látni.

A talány persze nem mindenki számára talány. Főként a horgászok vannak tudatában annak, hogy ahol megborzolt nádasokat és lerágott nádleveleket látni, ott bizony minden kétséget kizáróan jelen vannak vizeink „szarvasmarhái”, az amurok.

Az amur idegenhonos halfajként Kelet-Ázsiából került hazánkba 1963-ban és legtöbb természetes vizünket már évtizedekkel ezelőtt meghódította az ember segítségével. Nagyobb folyóinkban és tavainkban (Duna, Tisza, Körösök, Balaton, Tisza-tó, stb.) éppen úgy megtalálható, mint a holtágakban, sőt még a kisebb-nagyobb öntözőcsatornákban is.


Vízfelszín közelében pihenő amur egy Békés megyei horgászvizen
Fotó: Simon Ferenc


A legendásan híres “nádlegelésnek” többnyire már csak a nyomai láthatóak

Az amur fiatal korában sok más halhoz hasonlóan planktonnal, majd apró gerinctelen állatokkal táplálkozik, de hamarosan rátér a magasabb rendű növények fogyasztására.

Horgászkörökben ismeretes, hogy ez a behemót, akár 30 kilogrammosra is megnövő halunk rajong a zöld nádért és nyár derekára alaposan megtépázza a tavasszal kihajtott, ekkorra már szépen megerősödött szálak katonás sorait.


Amurok által rendszeresen dézsmált nádfal Békéscsabán
az Élővíz-csatorna Árpád sori szakaszán

Mivel azonban híresen óvatos jószág és előszeretettel ténykedik éjszaka, így még a vízpartot rendszeresen járók között is kevesen vannak azok, akik szemtanúi lettek volna legendás nádlegelésének, a sok esetben vízfelszín felett lévő levelek eltünedezésének.

Szövetségünk egyik halászati őrének, Bogdány Zoltánnak azonban a közelmúltban páratlan videó felvételt sikerült készítenie, amelyen jól megfigyelhető, hogy az amur milyen profi módon bánik el nem csak a magasból aláhajló nádlevéllel, de erős garatfogainak köszönhetően magával a rostos nádszállal is.