Sikeres halas évet tudhat maga mögött a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége

Az év vége felé közeledve értékeljük a horgászat motorját és élményét adó, a Körösök vízrendszerében elvégzett haltelepítéseket. Ezirányú munkákat nagyban segíti, hogy a halas szakma egy kis közösség, ismerjük egymást és eredményesen együttműködünk, így az évek alatt kialakult beszerzési utaknak köszönhetően mindig kiváló halakat kapunk, amiért, ha szükséges, akár az ország másik végéig is elmegyünk.

Segíti a természetes vizek haltelepítését és a szövetség ezirányú tevékenységét továbbá, hogy két halastórendszerben is végez haltermelő tevékenységet a KHESZ, Ecsegfalva mellett 107 hektáron, továbbá Csökmő mellett 73 hektáron. Az itt megtermelt halak a horgászvizekbe kerülnek.

Az idei évben 13 faj különböző korosztályú egyedeit telepítettük. Legnagyobb mennyiségben és a legtöbb alkalommal ponty került a vizekbe, emellett süllő, csuka, harcsa, dévérkeszeg, bodorka, márna, paduc, domolykó, menyhal, compó, kecsege és jászkeszeg. Az idei évben a szintén tervezett, de várhatóan beszerzési forrás hiányában már meg nem valósuló elterjedtebb sügér, balin, továbbá a ritka széles kárász kimarad.

A KHESZ 2400 hektár horgászvizet kezel, ezek közül vannak kiemeltek, frekventáltak, népszerűek, jobbak és még jobbak, illetve gyenge adottságúak is. Szerencsére előbbiek vannak túlsúlyban. A 2400 hektár horgászvíz 68 darab nyilvántartott halgazdálkodási vízterületből tevődik össze. Ebben az évben összesen idáig 112 haltelepítést bonyolítottunk le, ami vízterületekre lebontva 535 halbejelentést jelent. A haltelepítések koordinálása összetett munka és feladat, amiben a vezető, horgászati és jogi referens, a halszállító-halátvevő, a halőrök és segítségként sok esetben a horgászok is közreműködnek.

A telepítendő pontyállomány tekintetében az idei évi terv az volt, hogy sikerüljön legalább olyan mennyiséget kihelyeznünk, mint a korábbi években. Nehezítette a tervezést, hogy az elmúlt két évhez képest, a magas takarmányárak miatt a ponty ára duplájára nőtt.

2023-ban idáig háromnyarasból, azaz kifoghatóból 170 tonnát, azaz 170.000 kg-ot, extrából 10.430 kg-ot, kétnyarasból 5.400 kg-ot, egynyarasból 4.900 kg-ot telepítettünk. A fiatal korosztályok telepített mennyisége visszaesett. Egyrészt az elmúlt egy-két évben a piacon lényegesen kevesebbet kínáltak, másrészt a fiatal korosztályok életciklusához mérten aktív táplálékkeresése miatt a horgászok több esetben sérelmezték, hogy zavaró tényező, sokszor megfogják. Összességében pontyból így 190.000 kg került vizeinkbe. További mennyiségek halfajok szerint:

  • süllő: 3.000 kg
  • harcsa: 2.300 kg
  • csuka: 2.700 kg
  • dévérkeszeg: 4.000 kg
  • bodorka: 3.100 kg
  • márna: 100 kg, 25.000 db
  • menyhal: 166 kg, 16.000 db
  • compó: 944 kg
  • kecsege: 800 kg
  • jászkeszeg: 600 kg, 47.000 db

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége munkatársai 2023. évben a tárgyévre elfogadott haltelepítési terve szerint igyekeztek végrehajtani a haltelepítéseket, amit leginkább saját erőből, és egy kis szeletét a Magyar Országos Horgász Szövetség céltámogatásából valósította meg.

A haltelepítések publikálása folyamatos, amit a KHESZ weboldalán, a khesz.hu/Haltelepítések menüpont alatt jelentetünk meg a hatóságok felé leadott haltelepítés realizációját követő két héten belül.

A haltelepítés általánosságban mindig a legérdekesebb téma a horgászok körében, így erről előszeretettel tájékozódnak, a megkeresésekben és a nyilvános médiacsatornáinkról érkező kérdések egy jó része is erre irányul, hogy pontosan hova, mennyit, és milyen halfajt telepítettünk.

Aktuális téma jelenleg a horgászturisztika és ennek fejlesztésére irányuló teendők. Mint horgászati célú vízkezelő fontos kiemelni azt, hogy egy jól halasított, jó vízminőségű, jól kezelt vízterület maga az alappillére a horgászturizmusnak. Minden további befolyásoló/alakító tényező csak ezután következik.

Végzetül meg kell említeni azt az alapvető tapasztalatot és tendenciát, hogy a helyi horgászok egy részre a fent leírtak tükrében is kevésnek tartja a telepítéseket, míg a más megyékből érkező horgászok örömmel konstatálják, hogy itt ennyiszer telepítenek.