Túl a 100 tonnán – törpeharcsa szelektálás a számadatok tükrében

Az elmúlt napokban kikerült, idei haltelepítéseket összefoglaló posztunk alatt néhány kritikus hangvételű komment fogalmazódott meg vizeink, kiemelten a Peresi-holtág törpeharcsa állományának mennyiségével, illetve annak szelektáló halászatával/hatékonyságával kapcsolatban.

Erre vonatkozóan adunk tájékoztatást, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan, november elején most is megkezdtük a törpeharcsa-szelektáló halászatot, éppen az egyik leginkább fertőzött vízterületünkön, a Peresi-holtágon.

Az említett holtág kapcsán hangsúlyozni szükséges, hogy egy ekkora méretű vízterületen (hossza: 27,6 km; területe: 174 ha) rendkívül nehéz visszaszorítani a törpeharcsák állományát. Ennek érdekében a halászatot végző, illetve őket segítő kollégáink már évek óta megfeszített munkát végeznek, amelyet a téli időszakban ködös, esős, fagyos időjárás, nyár derekán pedig – a törpeharcsa-bolyok júliusi begyűjtése során – perzselő hőség kísér.

Az elmúlt években több vízterületünkön eredményesen gyérítettük a törpeharcsák állományát, a fent említettek okán azonban ez a Peresi-holtág esetében egy sokkal nehezebb feladat.

Az erőfeszítés, a szelektáló halászattal járó napi munkavégzés (fizikai, logisztikai) nehézségeinek az ismeretében válik igazán értékelhetővé, de talán a következő számadatok is érzékeltetik:

A Peresi-holtágon november eleje óta zajló intenzív gyérítés eredményeképpen két hét leforgása alatt közel hét tonna (6.730 kg) törpeharcsától mentesült a vízterület, ami egyedszám tekintetében önmagában is százezres nagyságrendű. Az pedig, hogy a Peresi-holtágból az elmúlt évek során lehalászott összmennyiség ezzel átlépte a 100 tonnát, nem csupán haltömegben, hanem anyagi- és munkaáldozat tekintetében is grandiózus.

A leírtak nyomán szeretnénk leszögezni: az évek óta rendszeresen és szisztematikusan végzett törpeharcsa-lehalászással kollégáink példaértékű munkát végeznek, aminek célja a természetes vizek ökológiai állapotának a javítása és a horgászat komfortosabbá/élménydúsabbá tétele. Ez a Peresi-holtág esetében is egyértelműen a pozitívumokat támogatja.

Az előttünk álló téli szezonnal kapcsolatban elmondható: a törpeharcsa-szelektáló halászatot ezúttal is a horgászati szezon koratavaszi beköszöntéig fogjuk végezni, az időjárási viszonyok adta lehetőségek függvényében folyamatosan, a tervek szerint a Peresi-holtág mellett más vízterületeinken is.

(Képgalériánkban az aktuális, Peresi-holtágon zajló munkálatok mozzanati láthatóak, a következő linken pedig egy korábbi években készült videó tekinthető meg, amely jól illusztrálja a törpeharcsa-szelektáló halászat téli „örömeit”.)